Bugünkü Kıbrıs Rum gazetelerinin ana haberlerinde Kıbrıs sorunu var.
Haberini “Britanya planı hazırlanıyor” manşetiyle veren Filelefteros gazetesinden başlayalım.
*
Haberin alt başlığında “Londra Kıbrıs sorununda bundan sonraki hareketleri planlıyor – Ulusal Konseyde yüksek ses tonuyla karşıtlıklar yaşandı” diye yazıyor. Habere bir göz atalım.
Göründüğü kadarıyla gerek BM gerekse de Britanya Kıbrıs sorununda ortak bir Anastasiadis-Tatar açıklaması peşinde. Bu doğrultuda bir anlaşmaya varılması olasılığı Eylül ayı sonlarında New York’ta yapılacak görüşmelerde belli olacak.
Bu konuda son zamanlarda yoğun bir hareketlilik içinde olan Londra, iki toplum liderinin, Britanya’nın kendisi tarafından hazırlanmış bir çerçeve ruhu içinde olacak ortak bir açıklama yapması yönünde çalışıyor. Bu çerçevede mevcut olan fikirler Türk tarafının eşit egemenlik mantığından çok farklı değil.
Dün akşam yapılan Ulusal Konsey toplantısında Foreign Office siyasi müdürü Acai Şarma’nın Temmuz ayında Kıbrıs’a yaptığı ziyaret sırasında Andreas Mavroyannis ile görüştüğü ve ona müzakerelerin yeniden başlamasına zemin oluşturabilecek bir metin sunduğu belirtildi. Britanyalılar Kıbrıs sorunu için yeni bir toplantının yapılabilmesi için zemin oluşturması bakımından iki taraf arasında ortak anlayış olması gerektiğine inanıyor ve bunun belirli fikirler vasıtasıyla başarılabileceğini düşünüyor. Dünkü Ulusal Konsey toplantısında bu fikirlerin Ceyn Hol Lut tarafından Kıbrıs raporuna konmaya çalışıldığı ancak başarılamadığı belirtildi.
Bu noktalar şöyle:
- Eşit doğal haklar
- Ortak kuruculuk
- Ortak sahiplik
- Otonom varlıklar
- Bu varlıkların hiçbirinin birbirinin üzerinde tahakküm kurmaya çalışmaması
- İçte iki devlet, dışta tek devlet olması
Buna paralel olarak Londra’nın kendi hazırladığı metni Ceyn Hol Lut vasıtasıyla çıkmazın aşılmasının yolu olarak ortaya koymaya ve karşılıklı güven oluşması amacıyla bağlayıcı olmasını sağlamaya çalışacağı öğrenildi.
Siyasi liderlik bu konuları tartışırken ses tonları yükseldi. Ulusal Konsey toplantısına damgasını vuran şey Cumhurbaşkanı Anastasiadis ile AKEL Genel Sekreterinin tartışması oldu. Stefanos Stefanu Nikos Anastasiadis’in sadece son açıklamaları değil 2013 yılından bu yana yaptığı Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamaları nedeniyle uygulamalarını sorguladı. İki politikacı arasında Kıbrıs sorununun eksenine yönelik sert bir tartışma yaşandı.
*
Alithia gazetesi ana haberini AKEL istediğini işitiyor –Nikos Anastasiadis’in izahatlarını yanlış anlayan sadece Sol parti oldu – Başka hiçbir parti 1960 Anayasasına dönüş meselesini devam ettirmedi. Anastasiadis ile Stefanu arasında tartışma – Nikolas Papadopulos “Ersin Tatar’ın mantıksız görüşlerinin ortaya konması amacıyla verilmiş bir cevaptı. DİKO bu konuyu devam ettirmeyecek” dedi” başlıklarıyla veriyor.
*
Politis gazetesi:
Gazete ana haberini “Cumhurbaşkanından 60 kavramlarıyla küçük politikacılık – Öneri olan bir öneri “Lafın gelişi”ne dönüştü, ardından yeniden Tatar tarafından reddedilen bir öneri oldu” başlıklarıyla veriyor.
Gazete ön sayfasında şöyle yazıyor:
Cumhurbaşkanı içte karşılaştığı sert eleştirilere rağmen 1960 Anayasasına dönüş konusunda ısrarlı. “Bu öneri artık yok çünkü reddedildi” dedi!
Dünkü Ulusal Konsey toplantısı olaylı geçti. Müzakere grubu toplantısında siyasi ciddiyet olmadığını ortaya koyan uygulamalar nedeniyle karşıtlıklar yaşandı.
Panayotis Dimitriu Nikos Hristodulidis’e açıklamaları nedeniyle sert çıkıştı.
*
Haravgi gazetesi haberini “Cumhurbaşkanı, Hristodulidis’i boşlukta bıraktı… Lafın gelişi değil öneriydi… – AKEL 60 Anayasasına dönüş önerisinin gizlediği teklikleler konusunda uyardı” başlıkları altında veriyor.
Haberde şöyle yazıyor:
AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu dün Cumhurbaşkanı Anastasiadis’i 60 Anayasasına dönüş önerisinin Kıbrıs Rum tarafını da BM kararları dışına ittiği ve Yüksek Düzey Anlaşmalarını iptal ettiği konusunda uyardı. Stefanos Stefanu bu önerinin Ersin Tatar’a anlaşmalı çözüm zeminin dışına çıkma olanağını verdiğini ve tarafımızı da uzun süren çıkmazın sorumluluk ortağı haline getirdiğini belirtti.
AKEL Genel Sekreteri dünkü Ulusal Konsey toplantısında yapılan tartışmada Cumhurbaşkanının uygulamalarını eleştirdi ve AKEL’in, tezat ve gelgitlerin neden tehlikeli olduğuna ilişkin argümanlarını ortaya koydu.
Stefanu aynı zamanda müzakerelerin Kran Montana’da kaldığı noktadan yeniden başlaması ve bu doğrultuda doğal gaz konusunun katalizör rol oynamasına yönelik AKEL’in önerisini bir kez daha ortaya koydu.
Anastasiadis’in önerisiyle DİİSİ’nin de hemfikir olmadığı apaçık. Parti Genel Başkanı Averof Neofitu kısa ve net yazılı açıklamasında “istenen, BM kararlarının belirlediği çerçeve ve anlaşmalı çözüm zemini üzerinde müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik çabalarımızı sürdürmektir” dedi.
Hükümet Sözcüsü Cumhurbaşkanın önerisinin Ersin Tatar’a bir cevap teşkil ettiğini ve Cumhurbaşkanının üstlendiği insiyatifler çerçevesinde yer aldığını belirtti. Bu inisiyatifin hedefi Kıbrıs Türk tarafını Kıbrıs Cumhuriyetinin Kuruluş Anlaşmalarına veya 11 Şubat 2004 Anastasiadis-Eroğlu ortak açıklamasına ters düşen bölücü öneriler vazgeçirecek diyalogun başlamasıdır, dedi.
*
Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden kısa kısa:
Haravgi gazetesi:
“Karolina dünya rekoru kırdı, altın madalya getirdi”
Tokyo Paralimpik oyunlarında Kıbrıslı yüzücü Karolina Pelendritu 100 metrelik kurbağalama yarışını 1 dakika 19 saniye 78 saliseyle bitirerek dünya rekoru kırdı ve altın madalya kazandı.
*
“Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk çalışanların dünya barışı etkinlikleri”
K/Rum ve K/Türk sendikaları yaşadıkları gerçeklikleri ortaya koyuyor. Ülkemizin bölünmüşlüğünün devam etmesi, ekonomik zorluklar, Doğu Akdeniz’de devam eden gerginlik, savaş tehlikesi ve göç K/Rum ve K/Türk çalışanların yaşamakta olduğu realiteler. K/Rum ve K/Türk sendikaları, örgütler ve partiler ortak bir açıklamalarında bu gerçekleri ortaya koydu.
*
Politis gazetesi:
“Başsavcıdan Bakanlar Kuruluna – Üçüncü doz aşı kızgın patates”
Üçüncü doz aşının yapılmasına başlanması kararı bugün Bakanlar Kurulu toplantısında kesinleşecek. Epidemiyologlar önce bağışıklık sistemi bastırılmış kişiler sonra yaşlılar diyor. Nüfusun yüzde sekseninin en az bir doz aşısı yapıldı.
*
“Tabipler Birliği vitamin kokteyli ve sahte aşı belgeleri konusunda eyleme geçti – Bugün disiplin kurulu toplanıyor – Önümüzdeki günlerde ceza kararlarının çıkması olası”
Tabipler Birliği elindeki bomba reçeteler ve sahte aşı belgeleriyle ilgili şikâyetleri araştırmaya başlıyor. Başsavcının talimatı üzerine başlayan polisin ilgili araştırmaları sürerken Tabipler Birliği de toplanarak cezai kararlar alacak.
*
Filelefteros gazetesi:
Sahte aşı belgeleri vermekle suçlanan kardiyoloğun bir hastası daha dün yoğun bakım biriminde hayatını kaybetti. 41 yaşındaki Hristos Theodulu geride bir eş ve iki çocuk bıraktı.
*
“Motosiklet kazalarında ölüm rekoru – Asfaltta can veren iki kişiden biri motosikletçi”
Bu yıl trafik kazalarında hayatını kaybeden iki kişiden birinin motosiklet sürücüsü olması olayı Trafik şubesi yetkililerini hem endişelendiriyor hem de ne yapılması gerektiği konusunda düşündürüyor.
48 saat içinde asfaltta 3 can verdik. Üçü de motosiklet sürücüsüydü, üçü de kask takmıyordu. Verilere göre bu yıl meydana gelen trafik kazalarında hayatını kaybeden 27 kişiden 13 tanesi motosiklet sürüyordu. Trafik Şubesi yetkilileri yurttaşlar tehlike ve risklerin farkına varmazsa eğer, yıl sonuna kadar daha çok kurban vereceğiz, dedi. Kıbrıs motosiklet sürücüsü kurbanları bakımından Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada yer alıyor.
*
Alithia gazetesi:
“Ses kirliliği: 70 desibel her gün binlerce yurttaşı çıldırtıyor”
Dünkü Meclisin Çevre Komisyonunda ses kirliliğiyle ilgili düzenleyici yasa tasarısı ele alındı. İlgili yasada yapılacak değişiklikle yol ve hava ulaşımının yarattığı ses kirliliğinin insan sağlığına etkilerinin ortak metotlarla ölçülmesi hedefleniyor.
Meclisin Çevre Komisyonu toplantısında ses kirliliğinin insan sağlığına somut olarak üç etkisini ölçecek matematiksel denklemlerin kullanılması ele alındı. Biri iskemik kalp hastalığına, ikincisi ciddi derecede rahatsızlık yaratma üçüncüsü ise çok önemli olarak addedilen uyku bozukluğuna ilişkin.
Komisyona sunulan verilere göre her gün Lefkoşa’da 15.200, Limasol’da ise 11.500 insan 70 desibel üstü gürültüye maruz kalıyor. Gece saatlerinde bu rakam Lefkoşa’da 18 bine, Limasol’da ise 14 bine ulaşıyor.
Avrupa Çevre Örgütüne göre ses kirliliği gerek insan sağlığı gerekse de çevre için en büyük sorunu oluşturuyor.
Son Güncelleme: 02 Eylül 2021 - 12:19
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2021/9/2/basin-ozetleri-020921/