Filelefteros Gazetesi
- Devlet katkısıyla ilgili parti oyunları
“Demokratik Cephe (DİPA) için ekstra para istiyorlar” alt başlıklı haberde, Hukuk Dairesi’nin görüşünün, siyasi partilere yapılan devlet katkısı konusunda Meclis’e net bir yön verdiği ancak siyasi parti liderlerinin dün gerçekleştirdiği toplantıda bunu kendilerine göre uyarladığı belirtilirken, Başsavcı Yardımcısı tarafından da önceden alınan devlet desteğinin iadesi ve yeniden bütçelenmesi konusunun uygulanamaz görülmesiyle Meclis üzerindeki baskının hükümete geçtiği vurgulandı. Haberin detayında, sorunun, siyasi partilere yapılan devlet katkısının bir kısmının Meclis’e yeni giren Demokratik Cephe (DİPA) tarafından talep edilmesiyle ilgili olduğu, bunun yanında Meclis’e girememiş olsada %3'ten fazla oy almış olan Kıbrıs Birleşik Avcılar Hareketi’nin de yasaya göre bu katkıdan yararlanmak istediği ancak Meclis’te verilecek paranın olmaması nedeniyle Maliye Bakanlığı'na Bakanlar Kurulu düzeyinde karar verilerek Demokratik Cephe (DİPA)’ya olağan dışı bir destek verilmesi için ek fonlar yaratılması yönünde baskı yapıldığı aktarıldı. Haberde ayrıca, 2016 seçimleri sonrası Meclis’e giren, son seçimler sonrası ise Meclis’te temsilcisi kalmayan ancak devlet desteğinin alan partiler; Vatandaşlar İttifakı (277.429 Euro) ve Dayanışma Hareketi (251.203 Euro) para iadesi konusunun ise hala belirsizliğini koruduğu belirtilirken, yasama organları, devletin Genel Muhasebecisi’nin geri ödeme talep etmeye yetkili olduğunu görüşünde olduğu ifade edilidi. Son olarak, Meclis Başkanı Anita Dimitriou’nun konuyla ilgili olarak, siyasi parti liderleriyle yapılan toplantıda tarafların pozisyonlarını içeren ve hem Hukuk Dairesi hem de Denetim Ofisi'nin görüşünü içeren bir mektubu Maliye Bakanlığı'na göndereceği vurgulanırken, devlet desteğinin yeni seçim oranlarına göre 8 parti yerine Meclis’te bulunan 7 partiye dağıtılacağı, bu çerçevede; DİSİ, EDEK, ELAM ve Ekologlar’ın alması gereken miktar artarken, AKEL ve DIKO’nun alması gereken miktarın düştüğü, DİPA’nın ise alacağının olduğu belirtildi.
Politis Gazetesi
- Morfou Metropoliti Neofitos, korumalar ve aşı karşıtı destekçileriyle mahkemede.
“Mahkemeye gelirken özel korumalar tuttu” üst başlığıyla verilen haberde, Morfou Metropoliti Neofitos'un dün Lefkoşa Bölge Mahkemesi'ne götürülen davaya kalabalık bir güvenlik ekibiyle katıldığı belirtildi. Haberin detayında, Neofitos'un koronavirüs salgınına karşı alınan kısıtlayıcı tedbirlere uymamakla ilgili açılan davada sanık olarak mahkemeye çağrıldığı ifade edilirken, Morfou Metropoliti’nin polis teşkilatı mensuplarına ek olarak, özel bir güvenlik şirketinde çalışan toplam 40 kişilik bir güvenlik ordusuyla mahkemeye geldiği vurgulandı. Piskoposluğun konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Neofitos'un güvende olmasını sağlamak ve aynı zamanda bölgedeki inananların varlığından dolayı herhangi bir gerginlik yaşanmaması için özel güvenlik görevlilerinin görevlendirdiği belirtildi. Haberde ayrıca, dün gerçekleşen duruşmada, Metropolit Neofitos’un maske takmak istemediği için içeri girmesine izin verilmediği ve dava süresince adliye binasının dışındaki bir bankta oturduğu aktarılırken, avukatı Nikos Kleridis tarafından temsil edildi ve suçlamaları reddettiği bu nedenle duruşmanın 24 Eylül tarihine ertelendiği belirtildi.
- En üretken çalışma çağında işsizlik oranı %50
“İstatistik Kurumu verileri” üst başlığıyla verilen haberde, işsizlik oranında geçen yılın Temmuz ayına kıyasla, ağırlıklı olarak konaklama ve yemek hizmetleri, ticaret, nakliye ve depolama, imalat sektörlerine yapılan 13.363 kişilik istihdam ile %41.4'lük bir düşüş yaşandığı vurgulandı. Haberin detayında, İstatistik Kurumu verilerine göre son aylarda işsizliğin önemli ölçüde düşmüş olmasına rağmen, işsizlerin %50'sinin, iş verimliliği açısında en önemli yaş aralığı olarak görülen 30 ile 50 yaşları arasında olduğunu, işsizlerin %32'sinin yani yaklaşık her 3 işsizden 1’inin ise üniversite mezunu olduğu aktarıldı.
Alithia Gazetesi
- Yoğun bakım üniteleri üst sınıra ulaştı
“Sağlık Sistemi üzerindeki büyük baskı” üst başlıklı haberde; kamu hastanelerinin zor zamanlardan geçirdiği, Yoğun Bakım Üniteleri’nin üzerinde büyük bir baskı oluştuğu ve tehlike çanlarının çalmaya başladığı belirtildi. Haberin detayında, Devlet Sağlık Hizmetleri Örgütü’nün önümüzdeki günlerde Yoğun Bakım Üniteleri’ne yatış oranının artabileceğini öngörüsünde bulunuduğu ve bu nedenle yatak sayılarını sürekli olarak artırdığı ancak limitlerin her geçen gün daraldığı vurgulandı. Öte yandan, salgının artan bulama oranının büyük endişe yarattığı çünkü tehlikeli limitlerin aşılması durumunda Sağlık Sistemi’ni korumak adına yoğun kısıtlayıcı önlemlerin alınması gerekebileceği aktarıldı. Haberde ayrıca, 59 yaşındaki bir kadının daha korona virüs nedeniyle yaşamını yitirdiği, yaşanan bu can kaybıyla salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 430’a yükseldiği belirtilirken, dün yapılan 61,462 test sonucunda 575 yeni vakanın tespit edildiği, yoğun bakımdaki hasta sayısının ise 273'e ulaştığı ve bunların %89'dan fazlasının aşısız olduğu ifade edildi. Haberde son olarak, Sağlık Bakanı Mihalis Hacipantelas’ın dün aşı merkezine gerçekleştirdiği ziyarette, Cuma gününden itibaren Genel Sağlık Sistemi dışında kalan kişiler için aşılanma imkanının sağlanacağını ve Kıbrıs'ta 1 milyon doz aşının aşıldığını söylediği belirtildi.
Haravgi Gazetesi
- İşçilerin %79,2'sinin geliri yoksulluk sınırında
“Savunmasız grupların güçlendirilmesi için AKEL’in önerileri” alt başlığıyla verilen haberde; Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC)’un verilerinde Kıbrıs’ın, Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında çalışan hakları konusunda en kötü dördüncü sırada yer aldığı aktarıldı. Haberin detayında, AKEL milletvekili Hristos Hristofidis’in Avrupa Sendikalar Konfederasyonu verileri ışığında çalışanların %79,2'sinin yoksulluk sınırında ve/veya altında gelire sahip olduğunu belirttiği ve bu çalışanları tatile çıkmak bir kenara birkaç gün bile ara vermeden çalıştığını vurgulayarak, savunmasız grupların güçlendirilmesine yönelik öneriler sunduğu ifade edildi. Haberde ayrıca, AKEL’in; tüm çalışanları kapsayacak bir istihdam çerçevesinin hazırlanması ve 13’üncü maaş, mesai saatleri, izinler vb. asgari hakları güvence altına alacak bir mekanizma oluşturulması, toplu sözleşme kapsamına girmeyen çalışanlar için tüm çalışanları kapsayacak kalıcı planlar oluşturarak sosyal turizmin güçlendirilmesi gibi önerilerde bulunduğu vurgulandı.
Son Güncelleme: 06 Ağustos 2021 - 15:57
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2021/8/5/basin-ozetleri-05082021/