Filelefteros Gazetesi
- 14 Kıbrıslı Türk’e pasaport yok
“Hükümetten iki hukuki karar”, “Maraş konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuru” alt başlıklarıyla verilen haberde, hükümetin dün Maraş'taki eylemlerle ilgili olarak Kıbrıslı Türkler ve Türkiye aleyhine iki hukuki karar aldığı belirtildi. Haberin detayında, hükümetin aldığı ilk kararın, sözde hükümet üyesi ve Maraş meselesine müdahil olan işgal rejiminin 14 yetkilisinin pasaportlarının iptaliyle ilgili olduğu; ikinci kararın ise, Türkiye'ye karşı 5’inci Ulusötesi Dava’nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde tescil edilmesi yönünde olduğu vurgulandı. İşgalci rejimin sözde "hükümet" üyelerinin pasaportlarını geri alınması kararının daha sembolik bir karar olduğu ve Kıbrıs hükümeti tarafından; Kıbrıs Türk liderliği ile Türkiye'ye işgalci rejim yetkililerinin bir yandan Kıbrıs Cumhuriyeti’ne karşı hareket edip, diğer yandan da Kıbrıs Cumhuriyeti’nin resmi belgelerini kullanamayacakları mesajını göndermek olduğu aktarılırken, kararla birlikte, ilgililerin elindeki pasaportları ya iptal edilecek ya da süresi dolmuşsa yenilenmeyecekleri açıklandı. Buna ek olarak, karardan etkilenenlere İçişleri Bakanlığı Genel Müdürü'nden bir yazı gönderileceği, bunun yanı sıra Kıbrıs Cumhuriyeti’nin diğer ülke yetkililerini pasaportların iptali hakkında bilgilendireceği aktarılırken, ilgililerin isimler kişisel verilerin korunması kanunu nedeniyle resmi olarak kamuoyuna açıklanmadığı vurgulandı. Haberde ayrıca, hükümetin aldığı ikinci karar doğrultusunda, Türkiye'ye karşı 5’inci Ulusötesi Dava’nın tescili için Strazburg’daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuru yapılacağı belirtildi.
Politis Gazetesi
- Üçüncü doz için çalışmalar
“Sonbahardan itibaren yeniden kollar sıvanıyor” üst başlığıyla verilen haberde, Sağlık Bakanlığı'nın, yaşlılara ve savunmasız kişilere üçüncü doz aşı uygulaması için kağıt üzerinde çalışmalar yürüttüğü belirtilirken, epidemiyologların ise zorlu bir sonbahar konusunda uyarılarda bulunduğu aktarıldı. Haberin detayında, hem Kıbrıs'ta hem de diğer Avrupa Birliği üyesi devletlerde aşılama programının ilerlemesine ilişkin kararların alınması için yaz mevsimiznin sonunun beklendiği ve Avrupa İlaç Ajansı’nın Eylül ayının başından itibaren üçüncü doz aşılanmaya yeşil ışık yakmaya hazırlandığı vurgulanırken, Delta mutasyonu ve aşı programı tamamlanmamış hastalarda görülen ciddi hastaneye yatış oranlarının, ülkeleri Eylül ayından itibaren üçüncü doz aşılamaya başlanması konusunu masaya yatırmaya zorladığı belirtildi. Haberde ayrıca, Bakanlar Kurulu'nun herhangi bir karar almak için son ana kadar epidemiyolojik verileri beklemesi nedeniyle okulların ve özellikle üniversitelerin nasıl işleyeceği konusunda yerel düzeyde kararların henüz alınmadığı, hükümetin ise ilgili kararlar için 3 Eylül'e kadar uzatılmış olan önlemler ışığında önümüzdeki günlerin epidemiyolojik verilerin beklediği vurgulandı. Son olarak, vaka sayılarında yaşanacak bir düşüşün yeni gevşemeleri beraberinde getirebileceğinin göz ardı edilmedi, ancak son üç hafta içinde 61'den fazla hastanın salgın nedeniyle hayatını kaybettiği ve Ağustos ayının korona virüs açısından açık ara en kötü ay olduğu aktarıldı.
- Vatandaşımızı Malta'da "tuzağa düşürdüler"
“Safepass vermeyi reddediyorlar” üst başlığıyla verilen haberde, Malta'da bulunan ve bir Avrupa Birliği programı çerçevesinde orada çalışan yurttaşımızın absürt bir komedi hikayesinin içinde kaldığı belirtildi. Haberin detayında, yurttaşımızın; 15 Haziran’da Kıbrıs'ta ve 15 Temmuz'da Malta'da olmak üzere iki doz korona virüs aşısını olmuş olmasına rağmen, bir aydan fazla bir süredir Malta devlet yetkililerini Avrupa dijital COVID sertifikası vermeleri için ikna etmeye çalıştığı aktarıldı. Haberde ayrıca, Malta Sağlık Bakanlığı'nın yetkili departmanın görevli bir yetkili tarafından gönderilen mektupta, Avrupa Birliği kurallarına göre ilgili sertifikanın düzenlenemeyeceğinin iddia edildiği ifade edildi.
Alithia Gazetesi
- Pozitif oranı 0.64’e yükseldi
“333 yeni vaka ve 1 can kaybı” üst başlıklı haberde; 46 bini hızlı antijen testi ve 6 bini PCR olmak üzere dün yapılan 52 bin test sonucunda 333 yeni vakanın tespit edildiği belirtildi. Haberin detayında, son tespit edilen vakalarla birlikte toplam vaka sayısının 111,666’e, pozitif vaka oranının ise 0.64’e yükseldi belirtildi. Haberde ayrıca, Covid-19 nedeniyle 75'i ağır olmak üzere 196 hastanın hastanelerdeki tedavi sürecinin devam ettiği aktarılırken, Limasol Genel Hastanesi’nde tedavi gören 71 yaşındaki bir erkek hastanın daha korona virüs nedeniyle dün yaşamını yitirdiği, son yaşanan can kayıbıyla birlikte toplam ölüm sayısının, 484’e yükseldiği vurgulandı.
- Kıbrıs bugün de fırın gibi
“Sıcaklık azalacak gibi görünmüyor” üst başlıklı haberde; adadaki hava sıcaklığının bugün yine 40 santigrat dereceyi bulacağı bu nedenle Orman Dairesi ve Meteoroloji Dairesi’nin alarm verdiği vurgulandı. Haberin detayında, Orman Dairesi’nin orman yangını çıkma riski nedeniyle bugün kırmızı alarm seviyesinde olacağı belirtilirken, izinsiz ateş yakmanın yasak olduğunu ve 2012 Orman Yasası'na göre 10 yıla kadar hapis veya 50 bin Euro’ya kadar para cezası veya her ikisini birden gerektiren bir suç teşkil ettiğini hatırlatıldı. Diğer yandan, Meteoroloji Genel Daire’si de, bugün öğlen saat 12:00'den öğleden sonra saat 17:00'ye kadar etkili olacak aşırı sıcaklıklar nedeniyle sarı uyarıda bulunduğu ve özellikle adanın iç kesimlerdeki bazı bölgelerde sıcaklığın 40 derecelere kadar ulaşacağı bu nedenle dikkatli olunması çağrısı yaptığı belirtildi.
Haravgi Gazetesi
- Üniversitelerde Safepass hükümleri "devrede"
“Bakanlar Kurulu’nu kararını beklemiyorlar” alt başlığıyla verilen haberde; Üniversitelerin, öğrenci girişleri konusunda gerekli olacak güvenlik tedbirlerine ilişkin nihai kararı beklediği belirtildi. Haberin detayında, ilgili konunun, dün gerçekleşen Bakanlar Kurulu toplantısının gündeminde olduğu ancak Sağlık Bakanı'nın yurtdışında bulunması nedeniyle görüşülmesinin ertelendiği belirtilirken, bir yandan son günlerde iyileşme gösteren epidemiyolojik tablonun yeniden gözden geçirilmesine, diğer yandan ise ortak kabul görecek bir karar bulmak ve varmak için paydaşlara danışabilmesi için konunun 1 Eylül’de gerçekleşecek toplantı da görüşüleceği vurgulandı. Öte yandan, Kıbrıs Teknoloji Üniversitesi rektörü Panayotis Zafiris, üniversitelerin bekleyemeyeceği ve derslerin başlayacağı ilk günden itibaren yapılması gereken çok şeyleri olduğuna dikkat çekerek, Üniversite Senatosu'nun bugünkü olağanüstü oturumunda nihai kararların verileceğini vurguladığı aktarıldı. Kıbrıs Üniversitesi ise konuyla ilgili olarak, öğrencilere mevcut protokolün devam edeceği, yani üniversitelerde, derslikleri %50 doluluk oranı ve hızlı test dahil Safepass şartlarının aranacağını açıkladığı belirtildi.
- Taliban'dan Amerikalıları sınır dışı etme ültimatomu
“ABD başkanı, 31 Ağustos tarihini uzatıp uzatmamaya karar verecek” alt başlıklı haberde; bir hükümet yetkilisinin, ABD Başkanı Joe Biden'ın önümüzdeki 24 saat içinde, ABD birliklerinin Afganistan'dan çekilmesi için 31 Ağustos tarihini uzatıp uzatmayacağını ve eğer uzatırsa ne ölçüde uzatacağına karar vermesinin beklendiğini söylediği belirtildi. Haberin detayında, bazı yetkililerin, güvenlik nedenleriniyle süreyi uzatmaya karşı çıktığı ancak Biden'ın hala nasıl ilerleyeceğini belirlemeye çalıştığı ve bugün yapılacak olan G7 dijital toplantısında düşüncesini netleştirebileceğini vurgulandı. Öte yandan, Temsilciler Meclisi istihbarat komitesi başkanı Adam Schiff’in gazetecilere verdiği demeçte, Afganistan'daki tahliye operasyonunun belirlenen süre içinde tamamlanmasının olası olmadığını düşündüğünü söylediği aktarılırken, Taliban'ın 31 Ağustos'a kadar Afganistan’dan ayrılmayan Amerikalıları sınır dışı etme konusunda ültimatom verdiği ifade edildi. Haberde ayrıca, Avrupa Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’in, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm ülkelere Afgan mülteciler için sığınma imkanı yaratmaları çağrısında bulunuğu aktarıldı.
Son Güncelleme: 24 Ağustos 2021 - 23:21
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2021/8/24/basin-ozetleri-24082021/