Bugünkü Kıbrıs Rum gazetelerinden iki tanesi, Alithia ve Fileleftheros, BM GK’nin Kıbrıs’ta UNFICYP’in görev süresinin uzatılmasına dair kararın çıkarılması çerçevesindeki gelişmelere yer verirken Politis gazetesi dolan hastanelerdeki covid 19 hastalarının büyük çoğunluğunun aşısız olduğunu gündeme taşımış. Haravgi gazetesinde ise “İşsizler ve serbest çalışanlar plan dışı kaldı” şeklinde bir başlık görüyoruz.
Filelefteros ile Alithia gazetelerinden başlayalım:
Filelefteros ana haberini “Britanya’nın kuyruğunu kestiler” manşeti ve “Güvenlik konseyi içinde gelişen güçlü blok Britanyalıların UNFICYP planlarının önünü kesti – New York’ta yeni diplomatik gerilim filmi” başlıklarıyla veriyor.
Haberde şöyle yazıyor:
Britanyalıların Güvenlik Konseyi’nden Kıbrıs sorunu hakkında “problemli atıflar” geçirmeye çalışması çabası ikinci kez karşısında Güvenlik Konseyinin diğer dört daimi üyesini buldu. ABD bu kez de Britanya’nın tertiplerine karşı koydu. Olay Lefkoşa’da memnuniyetle karşılandı. Oysa geçmişte ABD ile Britanya Kıbrıs sorununa ilişkin konularda ortak bir blok oluşturuyordu.
Diğer Güvenlik Konseyi üyeleri olan Çin, Rusya ve Fransa da Britanya’nın bu çabasına karşı çıkarken, Kıbrıs Meksika, Hindistan, İrlanda ve Estonya gibi ülkelerin de desteğini aldı.
Kıbrıs sorununun çözüm zeminine değinen paragrafın içeriğiyle ilgili olarak yoğun kulis gelişti. Britanya bu aşamada da “sorunlu atıflar” geçirmeye çalıştıysa da Güvenlik Konseyi üyelerinin çoğunluğunun tepkisiyle karşılaştı. Gazetemize ulaşan bilgilere göre ABD, Rusya, Çin, Fransa, İrlanda, Meksika ve Estonya Kıbrıs sorununun çözüm zemininden söz eden paragrafta yazılanların geçen Ocak ayında benzer bir süreçte çıkan metinle aynı olmasını talep ettiler. Somut olarak hakkında en sıkı mücadelenin verildiği önsözün dördüncü paragrafından “aranan ortak zemin her iki tarafın da kaygılarını gidermelidir” şeklindeki atfın çıkarılmasına çalışıldı. Bununla birlikte paragrafın sonunda yer alan “ilgili BM GK kararlarında belirtildiği biçimiyle iki toplumlu iki bölgeli bir federasyon parametrelerine” dair atfa, Britanya’nın “bu parametreler bir dizi pratik ve hukuki düzenlemeyi kapsayabilecek genişliktedir” cümlesini eklemesi oldu daha ciddi bir konu oluşturdu. Hazırlanan ikinci taslakta söz konusu cümle “Bu parametreler geniş çeşitlilik gösteren bir düzenleme olanağı yaratan net bir çerçeve eklemektedir” cümlesiyle değiştirildi.
Filelefteros’a ulaşan bilgilere göre ABD Mağusa’ya atıfta bulunan paragraf konusunda da oldukça kesin bir tavır takındı. ABD ilgili paragrafa geçen hafta benimsenen Başkanlık Açıklamasının çok net atıflarının eklenmesini talep etti. Bu açıklamanın çıkarılması sürecinde de Britanyalılar gene negatif bir tutum içinde olmuş ve Güvenlik Konseyi üyelerinin tepkilerine maruz kalmıştı. Britanyalılar Başkanlık Açıklamasını iptal etmeye çalışmış ancak başaramamışlardı.
*
Aynı konuyu ele alan Alithia gazetesi ise haberi “UNFICYP’e ilişkin Britanya tertipleri başarılı olamadı” manşeti ve “Kıbrıs’ın talep ettiği değişiklikler kabul edildi – ABD, Çin, Hindistan, İrlanda ve diğer Güvenlik Konseyi üyeleri Britanya’nın tertipleri karşısında Kıbrıs’ı destekledi.
Gazete ön sayfasında yer verdiği haberde şöyle yazıyor:
Güvenlik Konseyi’nin tüm diğer üyelerinin baskısı karşısında Britanya UNFICYP’le ilgili karar taslağındaki değişiklikleri kabul etmek zorunda kaldı. Taslağın barış gücünün adadaki varlığını bir yıl daha uzatmak üzere bugün oylamaya sunulması bekleniyor. Dün sabah erken saatlerde Britanya öğlen saat bire kadar sessiz prosedüre sunulması üzere yeni değiştirilmiş taslağını sundu. Tüm GK üyeleri Britanya’dan UNFICYP’in adadaki görev süresinin uzatılmasına ilişkin ikinci taslakta, Kıbrıs’ın çözüm zeminine kuyruksuz ve net olarak atıf yapmasını istedi. Geçen Cuma günü Britanya’nın sunduğu taslak Türkiye’nin istediği ve kararların öngörülerine zarar veren atıflar içeriyordu.
*
Politis gazetesi hastanelerin koronavirüs hastalarıyla dolması olayını gündeme taşıyor. Politis ana haberini “Yoğun bakım üniteleri aşılanmamış hastalarla doluyor” manşeti ve “Hastanelerde tedavi gören Covid 19 hastalarının yüzde 88’i aşılanmamışlardan oluşuyor” üst başlığıyla veriyor.
Gazete haberinde şöyle yazıyor:
Hastaneler gün be gün kapasitelerinin sınırına varıyor. Hastanede tedavi gören hasta sayısı 300’e yükseldi. Hastaların çoğunluğu 40 yaşın altında. Yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören yurttaşlar arasındaysa 30 yaş altında olanlar da mevcut. Devlet Sağlık Hizmetleri Kurumu alarm çanını çaldı.
Yaşlı hasta ve vaka sayısında da artış görüldü. Yaşlılar evinde kalan kişiler arasında ve özellikle de aşılanmış olanlar arasında virüs vakalarının tespit edilmesi yetkili mercilere baş ağrısı yarattı. Epidemiyoloji uzmanları Dünya Sağlık Örgütü ile Avrupa ilaç Ajansının üçüncü doz aşıya yönelik tavsiyelerini bekliyor.
Cuma günü yapılacak Bakanlar Konseyi toplantısında 12-15 yaş arası çocuklara aşı yapılıp yapılmayacağına dair karar verilecek. Epidemiyoloji ekibi üyeleri arasında bu konuda görüş farklılıkları olmakla birlikte epidemiyologların çoğunluğu bir okul yılının daha kaybolmaması gerektiği noktasına vurgu yapıyor.
*
Son ana haberimiz Haravgi gazetesininki.
Haravgi gazetesi “İşsizler ve serbest çalışanlar plan dışı kaldı” manşeti altında yer veriyor ana haberine. Alt başlıklar şöyle:
Çalışanların ve çok küçük işletmelerin üzerindeki baskılar artıyor – Turizm alanı dışındaki tüm işsiz kategorileri Özel Destek Planı kapsamının dışında bırakıldı. Serbest çalışanlar da öyle.
AKEL Özel Destek Planının yeniden değerlendirilmesini ve pandemiden etkilenmeye devam edenlerin desteklenmesini talep etti.
PEO sendikası sosyal dengeyi geri getirecek, çalışmayı yeniden düzenleyecek sosyal devamlılığı destekleyecek önlemler alınmasını istedi.
*
Haravgi gazetesinde “Kararlı inisiyatifler – AKEL: Cumhurbaşkanı yakınlaşmalar konusunu açmakla müzakerelere dönmeye hazır olduğu konusunda ikna edici olamıyor” şeklinde bir başlık görüyoruz.
Haberde şöyle yazıyor:
Cumhurbaşkanı Anastasiadis’in Euronews’a verdiği demecindeki iki noktayı eleştiren AKEL Kıbrıs sorununun yıkıcı gidişatının engellenmesi için kararlı insiyatifler talep etti. AKEL Kıbrıs sorunundaki olumsuz verilerin geriye çevrilmesi için en etkili yolun çözüm diyaloğunun yeniden başlaması olduğu konusunda Cumhurbaşkanıyla hemfikir olduğunu beyan etti ve müzakerelere Kran Montana’da kalındığı yerden başlamaya hazır olduğu yönündeki açıklamasını doğru olarak nitelendirdi. AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Kukumas parti adına yaptığı bir açıklamada “…ancak sorun Cumhurbaşkanının uluslararası topluluk karşısında müzakerelere hazır olduğu konusunda ikna edici olamadığıdır” şeklinde vurguladı. Kukumas “Cumhurbaşkanının bu güvenilmezliğinin nedeni birkaç yıldır temel yakınlaşmalar konusunu tartışmaya açmaya devam ettiği olgusunda yatıyor” dedi ve bunları siyasi eşitlik, pozitif oy, merkezi hükümetin yetkileri ve rejim olarak sıraladı.
AKEL, Cumhurbaşkanının Britanyalıların tehlikeli yeni fikirlerini reddetmekle doğru yaptığını zira bu fikirlerin Türk tarafının iki devlet çözümü gibi kabul edilemez taleplerine doğru bir kayma olduğunu vurguladı. Bununla birlikte bunun Cumhurbaşkanının BM ve temsilcileriyle çatışmaya girmeyi seçmesinden çok farklı bir şey olduğunun altını çizdi. “Bu noktada şu soru gündeme geliyor” dedi: “Eğer Kıbrıs Rum tarafı BM’le çatışmaya girecek olursa, bu durumda Kıbrıs, Kıbrıs sorunu konusunda kime başvuracak?”
Geçen Salı günü Cumhurbaşkanı Euronews’un Yunanca servisine verdiği demeçte Türkiye’ye karşı yaptırımlar konusunda AB’nin pozitif gündemi karşısında veto hakkı kullanması olasılığını açık bıraktı. “Türkiye’nin takınacağı tavra göre her şey ihtimal dâhilindedir” diyen Anastasiadis Türkiye’ye maliyet yaratacak herhangi bir yaptırımdan söz ederken “bu pozitif gündeme karşı veto olabilir, Avrupa Birliği tarafından benimsenecek önlemler olabilir” dedi. Buna paralel olarak çok dikkatli hareket edilmesi gerektiğine vurgu yaparak “Ne yazık ki Avrupa’da ilkelerin ve değerlerin üzerinde olan çıkarların mevcudiyetinden” söz etti.
*
Haravgi gazetesinin Kıbrıs sorunuyla ilgili diğer bazı haberlerinden başlıklarla bugünkü basın özetlerimizi noktalayacağız.
UNFICYP kararında yürek ağızda – Güvenlik Konseyi üyelerinin baskısı karşısında Britanya iki bölgeli iki toplumlu federasyon atfına kuyruk eklemekten vazgeçti.
*
Tatar: Yan yana yaşayan iki ayrı devlet vizyonu gerçekleştirilebilir – Kıbrıslı Türk lider Maraş’ın açılmasının yeni politikanın bir başka parçasını oluşturduğunu söyledi.
Son Güncelleme: 29 Temmuz 2021 - 13:30
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2021/7/29/basin-ozetleri-290721/