Filelefteros gazetesinde öne çıkan bir haber: Yunanistan’da doğup büyüyen, Yunanistan’da yaşadığı dönemde kendisine vatandaşlık verilmemiş, ırkçı Hrisi Avgi suç örgütü tarafından –Hrisi Avgi particilik yaparken- “maymun” olarak kendisine dil uzatılmış Nijerya kökenli bir ailenin oğlu Yannis Adetokumbo’nun NBA finalindeki başarısını gündeme getiriyor. Haber Despina Psillu imzasını taşıyor.
“NBA’in Kralı Yannis – Atina’nın yoksul Sepolya semtinden dünyanın zirvesine”
Yannis Adetokumbo’nun kariyerinin en iyi performansını sergilediği oyunla Milwaukee Bucks basketbol takımı tarihinde ikinci kez olarak NBA şampiyonu oldu. Bugün “Greek Freak” lakabıyla anılan, çocukluğundan beri basketbolun zirvesine çıkmayı düşlemiş olan bu Sepolya çocuğu şu ana kadarki kariyerinin en kritik maçında “müthiş”ten de öteydi. Oyunda yer aldığı 42 dakika içinde 50 sayı kaydetmeyi başararak finallerin en değerli oyuncusu ünvanını hakkıyla kazandı. Yannis Adetokumbo NBA tarihinde finallerin en az 40 sayı kaydeden, 10 rebount kazanan ve beş blok hareketi yapan ilk basketbolcusu oldu.
Maçın sona ermesinden sonra Yannis Adetokumbo’nun ilk yaptığı şey tribünlerden onu izleyen annesine sarılmak oldu. Ardından şu ana kadar izlediği sürecin düşüncesiyle gözyaşlarına boğuldu. “Bu yolculuğun tümü gözlerimin önünden geçti. Tüm bu süreç. Ailemin benim burda olmam için yaptığı tüm fedakârlıkları düşündüm. Bunu her gün ama her gün düşünüyorum. Bu kupa annemindir, bugün benim burada olmam için onca zorlu işlere katlanan annemin. Bana hiçbir zaman baskı yapmadı. Bizi gökyüzünden izleyen babamındır. Benim her gün biraz daha iyi bir insan olmama katkı yapan karımındır. Kardeşlerimindir” dedi daha sonra yaptığı açıklamalarda.
Yannis Adetokumbo karakterinin sahip olduğu etiği bir kez daha ortaya koyarak dünyanın tüm çocuklarına bir mesaj vermeyi de ihmal etmedi. “Herkesin düşlerine inancı olmalı. Ben aileme ekonomik katkıda bulunmak amacıyla basket oynamaya başladım. Zorlanıyordum. Çocukluğumuzda çok zor dönemlerden geçtik. 26 yaşımda finallerde oynayacağımı asla tahmin edemezdim. Sadece finallerde oynamak bile başlı başına bir mutluluk. 26 yaşımda bu kupayı kazanacağımı asla tahmin edemezdim. Uzun bir yol kat ettik” dedi.
Adetokumbo bunun yanısıra "iki vatanı temsil ettiğini" belirtti. Nijerya’yı ve Yunanistan’ı. Afrika’da, Avrupa’da pek çok çocuk beni idolü sayıyor. Bu başarı herkese düşlerine inanmasını sağlamalı. Kendinizi iyi hissetmediğiniz zaman yaptığınız şeye inanın ve çalışmaya devam edin. Bana basket atamıyorsun diyorlar, bu gece attım ve şampiyon oldum. Yani gerektiği zamanda attım. Çocuklara başarabilecekleri konusunda umut olmayı umuyorum. Daha bundan sekiz buçuk yıl önce annem sokakta tezgâh açıp mal satıyordu. Şimdi zirvedeyim. Bu noktaya bir daha gelmeyi başaramasam bile mutluyum. Umarım bu herkese umut olur. Tüm çocukların kendi düşlerine inanmalarını sağlar" dedi.
Sepolya’daki zor yıllar
1991’de Charles ve Victoria Adetokumbo hayatlarının en büyük, Nijerya’dan Yunanistan’a göç etme kararını aldılar. Aradan üç yıl geçtikten sonra Yannis doğdu. Onu Thanasis, Kostas ve Aleksis izledi. En büyük çocukları Francis Lagos’ta dedeleriyle kalmıştı. Aile Yunanistan’da ikâmet belgesi alamamıştı. Anne baba çeşitli işler yaparak ailenin geçimini sağlıyordu. Yannis başarılı ve öne çıkan bir öğrenci olduğu halde okul arşivleri olsun, sistem olsun onu asla kabul etmedi. Ortaokul diplomasında “kimlik: yabancı”, diye yazıyor. ABD’ye göç ettiklerinde dahi Yunan vatandaşlığını henüz alamamıştı. Annesi Sepolya semtinde tezgâh açarak satış yapıyordu. Küçük Yannis bazen ona eşlik ediyordu. Bu utangaç ve sakin çocuk annesinin yanında beklerken halk çoğu zaman ona giyecek, yiyecek ve para veriyordu. Kendisinin anlattıklarına göre büyüdüklerinde çoğu zaman kardeşi Thanasis ile sokakta güneş gözlüğü, çanta, CD, saat gibi şeyler satarak aile gelirine katkı yapmaya çalışıyordu.
Bugün NBA’in zirvesinde.
Son Güncelleme: 22 Temmuz 2021 - 13:29
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2021/7/22/spor-irkciligi-yendi-220721/