Bugünkü gazetelerin üçü ana haberlerini pandemiyle ilgili duruma, Haravgi gazetesi ise 1974 darbesinin yıldönümüne ve Kıbrıs sorununa ayırmış.
*
Haravgi gazetesi tam sayfa verdiği ana haberinde “Sirenler Maraş ve bütün Kıbrıs için çalıyor” manşetini kullanmış. Alt başlıklar şöyle:
Maraş kaybolduğu takdirde toprak konusu ve Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili her şey kaybolur
Liderliğin görüşü ve Maraşlılara tavsiyesi:“Kıbrıs Türk idaresi altında dönüşe hayır”
AKEL Türkiye’nin özlü görüşmelere çağrılmasına yönelik önerisini Ulusal Konsey’e taşıdı
Erdoğan: 20 Temmuz’da “kktc”ye moral vereceğiz ve kararlılığımız tüm dünyaya dalga gibi yayılacak
Gazete ön sayfasında haberin altında büyük harflerle “Umutmuyoruz… Hain darbenin üzerinden 47 yıl” şeklinde de bir alt başlık atmış sd.
Haravgi gazetesinin üçüncü sayfasında ayrıntılı yer verdiği haberinde şöyle yazıyor:
Dün yapılan Ulusal Konsey toplantısında Erdoğan’ın Mağusa’da kentin Kıbrıslı Rum sakinlerine Kıbrıs Türk yönetimi altında geri dönme çağrısı yaptığı takdirde Kıbrıs Rum liderliğinden yapılacak açıklamaya oy birliğiyle karar verildi. Böyle bir durumda Mağusa’ya Kıbrıs Türk idaresi altında dönmeme telkini yapılacak ve bunun riskleri anlatılacak. Kararlarda ayrıca Türkiye’yi zora sokacak hukuki insiyatifler de yer alıyor.
Dün yapılan ve dört saat süren Başsavcı Savidis ve Mağusa Belediye Başkanı Simos İoanu’nun da katıldığı Ulusal Konsey toplantısında, Türk Cumhurbaşkanının adaya varışı sırasında, gerek görüldüğü takdirde, Konseyin derhal yeniden toplanması kararı da alındı.
Haravgi’ye ulaşan bilgilere göre toplantıda çok sayıda önlem önerileri yapıldı. Bunlardan bir tanesi de barikatların kapatılması oldu. Bununla birlikte Hükümet ve partiler beklenen gelişmeler öncesinde ortaya konan öneriler ve kararlar hakkında hiçbir açıklama yapılmaması konusunda hemfikir oldu. Hükümet Sözcüsü Marios Pelekanos yaptığı ilgili açıklamada “Gerçekten de bazı kararlar alındı, bunlar gelişmelerin durumuna göre hayata geçirilecektir” dedi. Pelekanos ayrıca siyasi liderlerin ortaya koyduğu önerilerin masada olduğunu ve gelişmelerin akışına göre, gerek görüldüğü takdirde, Konsey’in, bu gelişmeler bazında kararlar almak için, yeniden toplanacağını söyledi.
Ulusal Konsey ve Mağusa Belediyesi kapalı kentin yasal sakinlerinin Güvenlik Konseyinin 550 ve 789 sayılı kararlarınca geri dönmesi konusunda net bir şekilde hemfikir oldu.
Mağusa Belediye başkanı Simos İoannu “Erdoğan kentin yasal sakinlerinin Kıbrıs Türk idaresi altında geri dönmesine yönelik çağrı yaptığı takdirde Mağusa halkı arasında kafa karışıklığı, şaşkınlık ve bölünmeye neden olacağını” söyledi. Kapalı kentin Mağusa’nın sadece yüzde 16’sını oluşturduğunu hatırlattı ve “ancak bu toprak parçasını kaybetmek tüm Kıbrıs’ı kaybetmek olur” şeklinde vurguladı.
Haberin hemen yanında ayrı bir çerçeve içinde şöyle yazıyor:
BMGS Temsilcisi Vekili Farhan Hag Salı günü yaptığı bir açıklamada “BM’in Maraş konusundaki görüşlerinde hiçbir değişiklik yoktur, Güvenlik Konseyi kararlarıyla Genel Sekreterin Kıbrıs raporlarında belirtildiği gibidir” dedi. Cumhurbaşkanı Anastasiadis’in “Genel Sekreterin Maraş’la ilgili konularda daha net olmasını isterdim. Çoğu zaman tahammül olarak algılanılan kabul edilemez olaylara karşı takınılan diplomatik tavrın sona ermesi gerekiyor” şeklindeki açıklamasını değerlendirmesi istendiğinde Hag bu değerlendirmeye verilecek bir cevabı olmadığını belirterek “BM’in görüşü aynı kalmaktadır” dedi.
*
Haravgi gazetesi aynı sayfada Mehmet Ali Talat ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da açıklamalarını veriyor. Başlıklarını iletelim:
“Türkiye’nin politikasıyla Kıbrıslı Türkler harcanıyor - Eski Kıbrıs Türk Lideri Mehmet Ali Talat’tan yazılı açıklamayla endişe feryadı” ve
“Erdoğan: 20 Temmuz’da kararlılığımız tüm dünyaya dalga halinde yayılacaktır”
Aynı sayfada yer alan başka bir haber de “AKEL doğal gaz teşvikinin kullanılmasını içeren önerisini yeniden gündeme getirdi” başlığını taşıyor. Şöyle yazıyor:
AKEL dün yapılan Ulusal Konsey toplantısında Mağusa’nın Kıbrıs sorununun büyük tablosunun bir parçası olduğu çerçevesinde “Kıbrıs Rum tarafının yeni oldubittiler karşısında takınacağı en etkili tavrın, doğal gazın Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik bir teşvike dönüştürülmesiyle Türkiye’nin özlü görüşmelere oturmasının sağlanması olduğunu” vurguladı.
BMGS son iyi Hizmetler raporunda konuya yer vermiş ve “tüm adanın doğal kaynakları her iki topluma da yarar sağlamalı, Kıbrıs’ta karşılıklı kabul edilebilir ve sürekliliği olan bir çözümün bulunmasına ve daha derin bir periferik işbirliği kurulması yönünde güçlü bir teşvik olmalı” demişti. Müzakerelerin yeniden başlaması yakınlaşmaları ve K/Türk tarafının Cenevre’de masaya koyduğu meşhur haritayı geri getirecektir. Bilindiği üzere bu harita daha sonra masadan çekilmişti.
Uzun saatler süren Ulusal Konsey toplantısında, öğrendiğimiz kadarıyla, uç görüşler de ortaya kondu. EDEK Başkanı Sizopulos mevcut pasaportların biyometrik pasaportlarla değiştirilmesini, öyle ki, yeni pasaportu alan Kıbrıslı Türklerin bölünmeye karşı olduklarını kabul eden bir belge imzalamasının sağlanmasını önerdi. Bir başka öneri DİSİ Başkanı Neofitu tarafından ortaya kondu. Neofitu uluslararası prestij sahibi bir şahsiyetin Kıbrıs sorununda insiyatif üstlenmesini önerdi. Bu noktada ise Biden’ı örnek gösterdi. Gazeteye ulaşan bilgilere göre masaya başka öneriler de konduktan sonra Ulusal Konseyden bazıları sonuçta bu konuda tek ciddi olan tarafın AKEL olduğu değerlendirmesini yaptı.
*
Filelefteros gazetesi ana haberinde pandemi önlemlerini ele alıyor.
“Bulaş zincirlerine yönelik önlemler – Bilim adamları virüs diasporasının olduğu mekânlarda hedefli önlemler alınmasını istiyor” başlıkları altındaki haberde şöyle yazıyor: Gözler virüsün büyük bulaş zincirlerine ve özellikle de gece kulüplerine dönük. Her şey, Hükümet mevcut protokolleri ve kontrolleri daha da sertleştirmeye veya bazı mekân ve işyerlerini kapatmaya karar verdiği takdirde dahi, bu kararların, belli alanları ve belli mekanları kapsayacağını gösteriyor. Sağlık Bakanı Mihalis Hacipandelas ile Bilim Danışma Kurulu üyelerinin yaptığı toplantıda uç senaryolar gündeme gelmedi ne de SafePass uygulamasının ekonominin tüm alanlarında uygulamaya girmesine yönelik bir niyet ortaya kondu. Bununla birlikte dün Cumhurbaşkanlığından Hükümetin bu konulardaki düşüncelerine dair birtakım bilgiler sızdı.
Dünkü toplantıda konuşulanlar Sağlık Bakanı tarafından Bakanlıklar Arası Yönlendirme Komitesine sunulacak. Ardından Komite bunları göz önünde bulundurarak kendi önerilerini hazırlayacak ve Cuma günü ilgili kararların alınacağı Bakanlar Kurulu toplantısına sunulacak.
*
Alithia gazetesinin ana haberi “Aşı olmayanlara boğucu pressing – Çember daralıyor – Hükümet aşı olmaya zorlamak hedefiyle aşı olmayanların hayatını güçleştiriyor – Hem çalışma koşullarını hem dolaşımlarını hem de ekonomik durumlarını zorluyor – Bilim adamı Karayannis: Sağlık Bakanıyla pandemiye yönelik ek önlemler konusunu konuşmadık, epidemiyolojik manzaranın genel bir değerlendirmesini yaptık” başlıklarıyla veriliyor.
Ana haberinde aynı konuyu ele alan Politis’e geçelim:
*
“SafePass beripteroda bile zorunlu – Ek önlemlere gitgide daha çok yaklaşıyoruz – Dün yeni vaka sayısı 1120’yi buldu”
Ön sayfasında şöyle yazıyor: Eğlence mekânları, yaz okulları ve yaz kampları yeni vaka artışı patlamasının odaklarını oluşturuyor. Gerekirse kapatılacaklar.
Epidemiyologlar SafePass gösterme zorunluluğunun tüm işyerlerinde ve hizmet dairelerinde uygulanmasını istedi.
Hastanelerde durum kritik olarak değerlendiriliyor. Devlet Sağlık Hizmetleri Kurumu OKİPİ acil olmayan ameliyatları erteliyor, hastaları özel sektöre sevk ediyor.
*
Gazetelerin ana haberleri böyleydi.
*
Diğer bazı haberlere de bir göz atalım:
Turizme nefes aldıracak umut verici haberlerler yer alıyor bugünkü Kıbrıs Rum gazetelerinde.
Filelefteros:
“Aşılanmış Britanyalıların seyahat edeceği 200 uçuş hazır – İngiltere’den güzel haberler”
Britanya Hükümetinin ülkemizi portakal rengi seviyesine koyduğuna dair haberler gelince Kıbrıs turizmi dün derin bir soluk aldı. Birleşik Krallık’tan önemli sayıda turist gelmesinin yolu açıldı. Önümüzdeki dönemde turizm için umut doğdu.
Alithia:
“Sübvansiyonlu tatil – Otellerin telefonları sıkı çalıştı”
Turizm müsteşarlığının açıkladığı sübvansiyon programından faydalanmak isteyen Kıbrıslıların programa ilgisi büyük oldu. Dün aşılanmış ve koronavirüs geçirmiş yurttaşlara yönelik başlatılan program çerçevesindeki otel veya turizm ajanslarının telefonları durmadan çaldı. Halkın ilgisi Temmuz ve Ağustos aylarına odaklanıyordu. Konu hakkında dün bir açıklama yapan Otelciler Birliği PASİKSE Genel Müdürü Filokipros Rusunidis büyük talep görüldüğünü ama ilk kez Temmuz ve Ağustos aylarını da kapsayan bu programda büyük sayıda otelin yer aldığını söyledi. Rusunidis programda her kategoriden otelin hatta beş yıldızlı otellerin de yer aldığını belirtti.
*
Alithia gazetesinden başka bir haber:
“Venus Minerals – Kokkinoya’da altın bulunduğu doğrulandı”
Kokkinoya, Kliru ve Nea Şa’nın Magellan Project’i oluşturan bölümlerinde 9,5 milyon tonluk maden stoğu bulunduğu resmen açıklandı. Maden miktarının %0,65’inin bakır olduğu belirtildi. Maden stoku altın, gümüş ve çinko içeriyor.
*
Ve Politis’te yer alan bir haberi kısaca aktaralım:
“Araştırma – Kıbrıs Bankası – Bardağı yarı dolu olarak görmeye başladık”
Kıbrıslıların yüzde 77’sinin gelirleri pandemi döneminde az ölçüde etkilendi, hiç etkilenmedi ya da bazı konularda etkilendi.
*
Son Güncelleme: 15 Temmuz 2021 - 14:19
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2021/7/15/basin-ozetleri-150721/