Filelefteros gazetesi ana haber olarak Kıbrıs sorunuyla ilgili gelişmeleri veriyor.
Gazete ana haberini “Erdoğan kimseye kulak asmıyor – Lefkoşa’dan yeni oldubittilerin önlenmesi için son çaba” başlıklarıyla veriyor.
Haberde şöyle yazıyor:
Mağusa’da yeni oldubittilerin önlenmesi amacıyla Lefkoşa başta Güvenlik Konseyi ve AB nezdinde olmak üzere çabalarını yoğunlaştırdı. Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümetinin umutları özellikle Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a 20 Temmuz ziyareti sırasındaki Mağusa’ya ilişkin planlarına yönelik liderlerin şahsi caydırıcı müdahalelerine yoğunlaşıyor. Dikkatler Fransız Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ve Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrof’un yanısıra özellikle ABD Başkanı Joe Biden’a yönelmiş durumda. AB Dış İlişkiler Konseyi toplantısı çalışmaları nedeniyle dün akşamdan beri Brüksel’de olan Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis kısa bir süre önce Sergey Lavrof ile bu konuda bir telefon görüşmesi yaptı. Konsey toplantısının yapılacağı zaman içinde Nikos Hristodulidis toplantı başkanlığını üstlenecek olan Emanuel Macron ile Fransa’nın bu konu hakkında konseydeki tutumu konulu bir görüşme gerçekleştirecek.
Önümüzdeki günlerde Avrupa Konseyi Başkanı Şarl Mişel’in Türk Hükümetine yönelik Mağusa konusunda baskı amaçlı bir girişimde bulunması bekleniyor.
Ancak Türk Cumhurbaşkanının şu ana kadarki tutumu pek kimseye kulak asmadığını ve Mağusa ile ilgili planlarını hayata geçirmeye niyetli olduğunu gösteriyor. BMGS’nin Kıbrıs’la ilgili hazırladığı raporunun taslağı şu ana kadar Lefkoşa’nın Erdoğan’ın çabalarını engelleme doğrultusundaki çabalarına pek yardımcı olmuyor. Verilen bilgilere göre Recep Tayyip Erdoğan Maraş’la ilgili açıklamalarının yanısıra Kıbrıslı Türklerin ayrı bir varlık oluşturduklarına yönelik mesajlar vererek “kktc”nin statüsünü yükseltecek girişimlerde de bulunacak.
BMGS Antonio Guteres tarafından Mağusa’ya dair gelişmelerin kaydedilmesine yönelik olarak Cumhurbaşkanı Anastasiadis dün yaptığı açıklamalarda Genel Sekreterin Mağusa’ya ilişkin konularda daha açık bir dil kullanmış olmasını tercih ettiğini ve kabul edilemez olaylara çoğu zaman hoşgörü olarak algılanmasına neden olan diplomatik bir dille atıfta bulunulmasına bir son verilmesi gerektiğini söyledi.
*
Alithia gazetesinin ana haberi de aynı konuya şu şekilde yer veriyor.
“Kıbrıs sorunu… Anastasiadis’ten Guteres’e mesaj: Lafı gevelemeye son ver”
Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis dün Evangelos Florakis Deniz Üssünde Mari kurbanlarının mevlidinde yaptığı konuşması sırasında yaptığı açıklamalarda, kendisinden BMGS’nin Kıbrıs sorunu hakkındaki rapor taslağının içeriğini değerlendirmesi istendiğinde, “Genel Sekreterin Mağusa konusunda ve Kıbrıs sorunu genelinde daha net olmasını isterdim. Her Genel Sekreterin görevi budur. Kabul edilemez olaylara çoğu zaman hoşgörü olarak algılanmasına neden olan diplomatik bir dille atıfta bulunulmasına bir son verilmesi gerekiyor” dedi. BMGS’nin Mağusa’nın yerleşime açılması ve Kıbrıs sorununun içinde bulunduğu çıkmaza dair Türklerin sorumlulukları hakkında, ilk kez kamuya açık bir konuşmada, net bir şekilde konuşması istendi.
*
Politis gazetesi ise ön sayfasında konuyla ilgili olarak öyle yazıyor:
“Kıbrıs sorunu – Guteres Raporu – Eşit mesafe düşündürüyor”
Lefkoşa, BMGS Antonio Guteres’in Kıbrıs sorunuyla ilgili iyi niyet hizmetlerine dair hazırladığı raporunda bir kez daha eşit mesafe tutumunu izlemesini tedirginlik ve rahatsızlıkla izliyor. Cumhurbaşkanı Anastasiadis gerek Maraş gerekse de Kıbrıs sorunu genelinde Genel Sekreterden daha açık olmasını isterken AKEL de Cumhurbaşkanı Anastasiadis’ten “daha geç olmadan” insiyatif üstlenmesini talep etti.
*
Politis gazetesinin ana haberine geçelim.
“Kısıtlamalara dönüşte kırmızı çizgi – Pandeminin gidişatı hakkında cidden düşündürüyor” başlığı altındaki haberinde gazete ön sayfasında şöyle yazıyor:
Halkın önlemlere uymaması gerek Polis gerekse de iz sürümü ekipleri için baş ağrısı oluşturuyor. İz sürümü ekibinin saptadığı bulaş zincirleri eğlence merkezlerinden kamp yerlerine kadar uzanıyor. Vakalar ve temasların evde kalmaması olayı iz sürümü çalışmalarını zorlaştırıyor.
Epidemiyologlar ve Hükümet alarmda, vakalar ve tedavi görenlerin sayısı artıyor. Durum önlemlerin sıkılaştırılması olasılığını geri getirdi. Haziran sonunda 54 olan tedavi görenlerin sayısı 10 gün içinde 117’ye yükseldi. Bunlardan 36’sı yoğun bakım biriminde tedavi görüyor.
Aşı randevuları sayısında görülen artış iyimserlik yarattı. Bu arada mobil aşı birimleri de hizmet sunmaya başlıyor. Bir hafta içinde 17 bini aşkın aşı randevusu yapıldı. Çoğunluğunu gençler oluşturuyor.
*
Haravgi gazetesi bilemediğimiz nedenlerden dolayı bugün elimize ulaşmadı. Dolayısıyla bugünkü basın özetlerimizde Haravgi gazetesine yer veremiyoruz. Elimizdeki gazetelerin ana haberleri böyleydi. Gazetelerin diğer haberlerinden bazılarına geçelim.
*
Filelefteros gazetesinden başlayalım.
“Mısırlı yangın kurbanlarına son veda duygusal bir atmosfer içinde gerçekleşti”
Son Kıbrıs yangınında trajik bir biçimde can veren dört Mısırlı çalışan dün ülkeleri Mısır’da toprağa verildi. Minia bölgesindeki Naseria köyünün Kıpti Kilisesinde kalabalık bir şekilde cenazelere katılan ölenlerin akraba ve yakınları büyük bir üzüntü ve hüzün ortamı içerisinde yakınlarına veda etti. Cenazelerde bölge Valisi, milletvekilleri ve başka yetkililerle birlikte, Mısır Hükümetini temsilen hazır bulunurken Kıbrıs’ın Büyükelçisi Omiros Mavromatis de Kıbrıs Hükümetini temsil etti. Kıpti Kilisesi Başpiskoposu cenazede yaptığı konuşmada gerek Mısır Başkanı El Sisi’ye gerekse Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Anastasiadis’e, ölenlerin ailelerinin acısına verdikleri destek ve kurbanların bir an önce kimliğinin belirlenmesiyle toprağa verilmek üzere ülkelerine gönderilmeleri sırasında gösterdikleri destekten ve hassasiyetten dolayı teşekkür etti.
*
“Dün 849 yeni vaka daha”
Dün Sağlık Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre 849 yeni vaka kaydedildi. Pozitiflik oranı yüzde 1,33 oldu. Dün Covid 19 nedenli hiçbir ölüm yaşanmadı. Hastanelerde tedavi gören toplamda 139 koronavirüs hastasının 34’ünün durumunun ciddi olduğu açıklandı. Hükümet Sözcüsü Marios Pelekanos dün Baf’ta yaptığı açıklamalarda epidemiyologlarla Sağlık Bakanı arasında koronavirüste durum hakkında bir toplantı yapıldığını ve durumun değerlendirildiğini söyledi. Hükümet Sözcüsü vaka sayısı ve vakaların nerden geldiği gibi verilerin değerlendirildiğini, bunlardan yaş ve tedavi parametrelerinin ise ilk sıralarda yer aldığını belirtti.
Marios Pelekanos geçen Cuma günü yapılan Bakanlar Kurulu Toplantısında ilgili bazı önlemlerin alındığını, aşılanmayı teşvik eden önlemlerin yanısıra aşılanmamayı seçenlere karşı da caydırıcı bazı önlemlerin alındığını söyledi. “Öyle görünüyor ki bu önlemler son günlerde sonuç verdi. Bu, yapılan aşı randevusu sayısından da belli oluyor” dedi.
*
Alithia gazetesi de pandemiyle ilgili konuyu ve safepassa olan tepkileri ele alıyor. Ana haberin hemen altında yer alan haberde şöyle yazıyor:
“Olaylı SafePass kontrolü – Sonuçlarını düşünmeden iki yüz kişinin iç içe olduğu Limasol’daki bir barda polise tepki – Olayda dört kişi tutuklandı – Kıbrıs çapında 3.600 SafePass kontrolü oldu, toplam 6 kişi hakkında suç duyurusu yapıldı”
Her gün hijyonomik protokollerin uyulmasına yönelik yapılan telkinlere, yeni vaka ve tedavi görenlerin sayısının artmasına, Delta mutantının değişime uğraması nedeniyle bulaşma hızının artması riskine rağmen sorumsuz yurttaşlar çağrıları işitmezden geliyor ve pandemi çoktan geride kalmış gibi davranıyor. Polis kontrolleri arttırdı. Son 24 sat içinde 6.400 kontrol yapıldı. Limasol’daki bir polis kontrolünde 4 tutuklama yapıldı. Limasol’daki bir barda 200 kişinin tıkış tıkış bir halde bulunması tespit edildikten sonra bardakiler polise saldırdı.
Dün yapılan açıklamaya göre en yüksek pozitiflik oranı yüzde 1,66 ile Limasol’da tespit edildi. Limasol’u yüzde 1,54 ile Mağusa izliyor. Hükümet Sözcüsü Marios Pelekanos tüm verilerin değerlendirildiğini söyledi.
*
Alithia gazetesinden kısa bir haber daha verelim.
“Kıbrıs dün Mari’de düşen 13 kişiyi andı”
Kıbrıs dün Mari’deki ölümcül patlamada görevi başında düşen 13 kaybını andı. Mari patlamasında hayatını kaybeden 13 kişi dün Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’in de hazır bulunduğu bir mevlit töreninde anıldı.
*
Ve Politis gazetesinden bir haber
“Göçmenlere bütçeden 313 milyon avro”
2021 – 2023 yılları içinde yerinden edilmiş ve mağdurlara devlet bütçesinden 313 milyon avroluk yardım verilecek.
DİSİ milletvekili Nikos Tornaritis’in sorusu üzerine İçişleri Bakanı Nikos Nuris’in Meclise yönelik yaptığı bilgilendirmeye göre bu yıl içinde Kıbrıslı göçmenlere 101 milyon, 2022 yılı içinde 107 milyon 2023 yılında ise 106 milyon avroluk yardım verilecek. Nikos Tornaritis’in sorusu Hükümetin açıklamış olduğu “İşgal Altındaki Bölgeler Emlak Kaydı” oluşturma niyeti konusuyla ilgili gelişmeleri de içeriyordu. Nikos Nuris emlak kaydının 2019 yılı içinde yapıldığı konusunda Meclisi bilgilendirdi. “Arşiv-Kayıt bazında destek senaryoları incelendi. Yapılan değerlendirme sonucunda görüldü ki, bu çalışma yeni bir göçmenler politikasına zemin oluşturamaz. Dolayısıyla mal sahiplerinin güçlendirilmesine yönelik ve hak sahiplerine verilecek yardım meblağlarının asgari düzeyde insan onuruna yakışır düzeyde olacağı yeni destek senaryolarının hazırlanması istendi” dedi.
Son Güncelleme: 12 Temmuz 2021 - 13:36
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2021/7/12/basin-ozetleri-120721/