Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün öne çıkan konulardan bir tanesi koronavirüs vakalarında son günlerde görülen artış.
Filelefteros gazetesi konuyu ana haber olarak veriyor. Gazetede “SOS, endekler yükselişe geçti” manşetini görüyoruz. Alt başlık “Bilim Danışma Kurulu bugün acilen Cumhurbaşkanlığına gidiyor” şeklinde.
Haberde şöyle yazıyor:
Son toplantılarının üzerinden iki hafta geçtikten sonra endekslerin yükselmesi nedeniyle bugün akşamüzeri Bilim Danışma Kurulu üyeleri Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis başkanlığında konuyu görüşmek üzere bir toplantı için Cumhurbaşkanlığına gidecek. Hükümet Sözcüsü Kiryakos Kuşos Filelefteros’a yaptığı açıklamada son günlerde vaka sayısının yükseliş eğilimi göstererek üçlü rakamlara ulaşması nedeniyle mevcut olan derin endişeleri dile getirdi. Cumhurbaşkanı durumla nasıl başa çıkılacağı konusunda bilim adamlarının görüşlerini almak istiyor.
Bilim adamlarının, Cumhurbaşkanını mevcut pandemik veriler hakkında bilgilendirecek olmakla birlikte, en azından şimdilik yeni önlemler önermek konusunda niyetleri olmadığı belirtildi.
Bu arada Bilim Danışma Kurulunun son bir hafta içinde Sağlık Bakanlığı tarafından bu konularla ilgili görüş belirtmesi istendiği halde 13 bilim adamından 6’sının, kendilerine hukuki dokunulmazlık sağlanması taleplerinin karşılanmaması nedeniyle bunu yapmayı reddettikleri görüldü. Bugün Cumhurbaşkanlığında yapılacak toplantıda bu meselenin de ele alınması olasılığı mevcut.
Filelefteros’a ulaşan bilgilere göre toplantıda ayrıca pandemik durumda oluşan son verilerin gerektirdiklerine ilişkin olarak bilim danışma kurulunun işleyişini ilgilendiren konuların da masaya konması bekleniyor.
Politis gazetesi de pandemik durumla ilgili gelişmeleri ana haber olarak veriyor.
Haberde “Aşı olmayı reddetmekle hayatlarımızla oynuyorlar – Aşılananlara karşı temkinli duran gençleri ikna etmeleri için avantajlar sunulacak” başlıklarının yer aldığını görüyoruz.
Politis gazetesi ön sayfasında konuyla ilgili olarak şöyle yazıyor:
Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis Bilim Danışma Kurulunu bugün Cumhurbaşkanlığında olağanüstü toplantıya çağırdı. Kurul üyelerinin bazılarının kendilerine hukuki dokunulmazlık sağlanmadığı takdirde görüş belirtmek konusunda istekli olmadıkları göze çarpıyor. BDK üyelerinin her biri toplantıya kendi önerileriyle gidecek.
Virüse yakalanarak hastalananalar arasında yaş oranı giderek düşüyor. Aşılanmaya olan ilgide görülen düşük oran ve Hint mutantı kaygı verici. Şimdilik daha sert önlemlerin getirilmesi söz konusu bile değil ama bu arada kontroller de sıkılaşıyor.
Şimdilik maskeler çıkmayacak. Uzmanlar restoran, kafe ve eğlence mekânlarında, aşılananlarla aşı yaptırmamış olanlar arasında bazı farklı uygulamaların getirilmesini öneriyor. Aşı olmamayı seçen çalışanlar konusunda da değişiklikler olacak.
Alithia gazetesi aynı konuyu ana haberinin hemen altında veriyor.
Haberde “Rahatlama vakaların artışını getirdi – Son iki günde vaka sayısı 200’ü geçti. Konstandinos Tsiutis faktörleri analiz etti” başlıklarını görüyoruz. Haberde şöyle yazıyor:
Bilim Danışma Kurulu Başkanı Konstandinos Tsiutis son günlerde görülen vaka artışının nedenlerini şöyle sıraladı: büyük önlem gevşetmeleri, pandemi sorunu çözüldü intibasının uyanması, 1,5 yıl ve 3 lockdowndan sonra toplumda görülen yorgunluk, daha bulaşıcı olan mutantlar, aşılama hızında görülen durgunluk ve daha genç, sosyal açıdan aktif yaşlarda aşılama oranının düşük olması. Aşılama programına değinen Konstandinos Tsiutis şöyle dedi: “Yüzde 60’a ulaştığımızda aşılama ritminin yavaşlayacağını biliyorduk. Dolayısıyla şu anda bize düşen görev iletişim stratejimizi yeniden gözden geçirmektir. Öyle ki mevcut endişeleri dinleyelim ve samimiyet ve şeffaflıkla bunlara cevap verelim.”
Bugün Cumhurbaşkanlığı Sarayında Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis bilim danışma kurulu ile görüşerek koronavirüs pandemisiyle nasıl mücadele edileceği konusunu ele alacak.
Son olarak Haravgi gazetesinin ilgili başlıklarını verelim. Gazete konuya ana haberinin altındaki köşede yer veriyor.
“Vaka sayısının artmasının yarattığı tehdit Cumhurbaşkanlığında toplantı getirdi”
Başlığın altında kısaca şöyle yazıyor:
Pandemik durumda görülen kötüleşmenin turizm ve ekonomiyi tehdit etmesi, son günlerdeki vaka artışı ve pozitiflik göstergesindeki yükselişin yanısıra Ekonomi ve Ulaştırma Bakanlarının aşı olmayanlara yönelik tehditlerinden sonra Cumhurbaşkanı Bilim Danışma Kurulu ile görüşeceğini açıkladı.
*
Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün öne çıkan diğer konu da kapalı Maraş kentiyle ilgili gelişmeler.
Alithia gazetesi “Maraş için alarm” şeklinde bir manşetle veriyor ana haberini. Üst ve alt başlıklar şöyle:
“Gelişmeler olacak – Kentin yerleşime açılması üç safhada olacak– Erdoğan’ın 20 Temmuz ziyareti gözlem altında – Türkler’in mülkleri ele geçirme planları. Bunlarda Mağusalılar da yer alıyor – Türk planlarının değişmesine yönelik tek umut ABD, AB ve BM”
Haberde şöyle yazıyor:
20 Temmuz’da Türk Cumhurbaşkanının işgal altındaki bölgeye yapacağı ziyareti sırasında Mağusa kentinin yerleşime açılmasına ilişkin önemli gelişmeler bekleniyor. Erdoğan ile Tatar uluslararası tepkileri asgari düzeye indirmek yolunda çok iyi hazırlanmış bir planı uygulamaya koyacak. İlk aşamada uygulamaya girecek olan kamusal alan, yol, sahil ve parkların açılması çalışmaları şu anda gelişme halinde bulunuyor. Recep Tayyip Erdoğan’ın planlarını uygulamaya koyabilmek için kapalı kentin askeri bölge statüsünden çıkarıldığını açıklaması bekleniyor. Erdoğan aynı zamanda Kıbrıslı Rumlara mallarında yeniden faal olabilmek için “Taşınmaz Mal Komisyonuna” başvurmalarına yönelik çağrı yapacak. Hükümet başta “Büyüklerin Türkiye’ye yönelik baskılar uygulaması” olmak üzere çeşitli eylemlerle bu dramatik gelişmeleri engellemeye çalışıyor.
Haravgi gazetesi de konuyu ana haber olarak veriyor.
“Maraşlılar kentleri için harekete geçiyor – Özellikle mülkiyet konusu Mağusalılar için son derece kaygı verici” başlıkları altındaki haberde şöyle yazıyor:
Mağusa Belediyesi Maraş giderse Kıbrıs gider diyerek Maraş için tehlike çanlarını çaldı. Mağusa Belediye Başkanı Simos İoanu Haravgi’ye tüm siyasi liderlikle birlikte Hükümetten Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Temmuz’da yapacağı ziyaretin sonuçlarıyla ilgili olarak olayın arkasından koşturmak yerine tedbirli davranmasını talep ettiğini belirtti. Yani Erdoğan’ın her türlü tahrikine cevap verebilecek durumda olmasını. Simos İoannu’ya göre bugüne kadar defalarca Ulusal Konsey’in toplanmasını ve Kıbrıs sorunuyla ilgili karşıt görüşlerine rağmen Kran Montana’dan sonra ilk kez bu kadar tehlikeli bir duruma gelen Maraş konusunu ayrı bir şekilde ele almasını istedi. Mağusa Belediye Başkanı Cumhurbaşkanından bu konuda görüşme istedi. 6 Temmuz’da gerçekleşecek olan bu görüşmeden önce ise 1 Temmuz’da İoanu Amerika ve Yunanistan büyükelçileriyle görüşecek.
Maraşlıların Taşınmaz Mal Komisyonuna yönelik farklı görüşlerde olması konusu Maraşlıları ayrıca kaygılandıran bir konu olarak öne çıkıyor. Mağusa Belediye Başkanı Maraşlıların, mallarıyla ilgili olarak, Taşınmaz Mal Komisyonuna başvurması ya da Kıbrıs Türk yönetimi altında mallarına geri dönmesi gibi konular gündeme geldiğinde ortaya çıkacak hukuki ve siyasi meseleleri ele almak üzere İçişleri Bakanlığı, Tapu Dairesi ve Başsavcı ile görüşme talep etmeye hazırlanıyor.
Maraş’taki müdahaleler şu ana kadar kamusal alan ve belediyeye ait bölgelerle sınırlı, işgal rejimi ise bunu BM kararlarını ihlal etmediğini ve özel mülkiyete dokunmadığını gösteren bir argüman olarak kullanıyor. Ama Maraşlılara Kıbrıs Türk yönetimi altında geri dönme çağrısı yapılması durumunda ne olacak? Geri döndükleri takdirde nasıl gidip gelecekler? İdari statüleri ne olacak? Kime karşı sorumlu olacaklar? Adli yollarla mallarını talep etmedikleri takdirde mallarını kaybedecekler mi?
Gazetenin haberinde ayrıca 19 Temmuz’da Derinya’da işgal karşıtı bir eylem düzenleneceği de yer alıyor. Bu nedenle Avrupa Komisyonu Başkanı Türk Cumhurbaşkanına konunun hassas olduğunu ve gözlemleyeceklerini bildiren bir mesaj gönderdi. Protesto eyleminde konuşma yapılacak ardından ise BM’e bir protesto mektubu sunmak üzere Derinya barikatına yürünecek.
*
Haravgi gazetesinin ana sayfasında öne çıkardığı bir başka haber:
“Avrupa komisyonu iki çevreyi ihlal işlemi daha başlattı”
Avrupa komisyonu Kıbrıs Cumhuriyetine karşı doğayı koruma ve idare etme konusunda iki Birlik hukukunu çiğneme işlemi başlattı. Birincisi Natura 2000 ağına ikincisi ise işgalci yabancı türler düzenlemesinin çiğnenmesine ilişkin.
*
Alithia gazetesi ön sayfasında Tala’daki yangın haberini de veriyor.
“Yangından geriye sadece küller kaldı – İki ev tamamıyla yandı, 5 ev ciddi hasar gördü, çevre felaketinin boyutları büyük”
Cumartesi günü Tala ve Kili bölgelerinde meydana gelen tahrip edici yangından geriye sadece küller ve ölü doğa kaldı. Baf Kaza Amiri Meri Lambru İçişleri Bakanlığının talimatı üzerine teknik mühendis ve inşaat mühendislerinden oluşan bir Kaza Amirliği ekibi eşliğinde bölgeyi ziyaret etti.
Lambru plantasyonlarda meydana gelen hasarın değerlendirileceği ve gerekli mercilere bilgi verilerek yangından zarar görenlere yardım sağlanması için gerekenin yapılacağını belirtti. Lambru ayrıca Kili’de 2 kilometre karelik yabani bitki örtüsüne sahip bir alanın tamamıyla yandığını söyledi. Tala’da ise üç evde çok ciddi hasar meydana geldiğini, iki tanesinin hemen hemen tamamıyla yandığını bir tanesinin ise çok ciddi hasar aldığını ifade etti.
Son Güncelleme: 28 Haziran 2021 - 14:49
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2021/6/28/basin-ozetleri-280621/