Bugünkü Politis gazetesinden Yorgos Pirişis imzalı bir anket araştırması haberi:
“COVİD çalışanların belini büktü – Kıbrıslı çalışanların yüzde 25,4’ü pandemi krizi nedeniyle çalışamayacak durumda olduğu dönemde işi konusunda sürekli kaygı duyuyordu, yüzde 15,5’iyse sıkça kaygı duyuyordu”
Kıbrıs’ta diğer AB ülkelerinde olduğu gibi yaşanan pandemi krizi iş alanında ilk kez görülen verilere yol açtı. Çalışanlar hem iş güvensizliği hem de haftalık çalışma saatlerinde artış yaşadı.
Uzmanlık alanı sosyal ilişkiler ve iş ilişkileri olan Avrupa Kurumu Eurofound’un açıkladığı verilere göre beş Kıbrıslı çalışandan biri ve somut olarak yüzde 21,4’ü bu dönemde iş sözleşmesiz çalışmak zorunda kadı. Dublin merkezli kurumun yaptığı ve Şubat ve Mart 2021 dönemini kapsayan araştırması Covid 19 krizi nedeniyle Kıbrıs’ın iş piyasasında oluşan zor çalışma koşullarını ortaya koydu.
Bu dönemde sözleşmesiz çalışmak zorunda kalan Kıbrıslı çalışanların oranı tüm AB ülkeleri arasında en yüksek rakamı oluşturuyor. Buna paralel olarak Kıbrıslı çalışanların yüzde 12,4’ü bu dönemde geçici sözleşmeyle çalışırken 64,3’ü de belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalıştı.
Buna karşılık AB ortalamasında sözleşmesiz çalışanların oranı yüzde 1,4’tü, belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışanların oranı yüzde 14,8, belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışanların oranı ise yüzde 79,4 oldu.
Aynı verilere göre Kıbrıslı çalışanların yüzde 25,4’ü pandemi krizi nedeniyle çalışamayacak durumda olduğu dönemde sürekli iş durumuyla ilgili endişe taşıyordu, yüzde 15,5’i sık sık kaygı duyarken, yüzde 23,8’i de bazen kaygı duyuyordu. AB ortalamasında bu rakamların sırasıyla yüzde 7, yüzde 18,9 ve yüzde 32 olduğunu görüyoruz.
Kıbrıslı çalışan ayrıca bu dönemde önündeki 3 aya yönelik olarak işini kaybetme endişesi duyuyordu. “İşinizi kaybetmeniz ne kadar olasıdır ya da değildir” sorusunu yanıtlayanların yüzde 4,9’u önlerindeki üç aylık dönemde işini kaybetmenin çok olası olduğu cevabını verirken yüzde 10,2’si de biraz olası gördüğünü ifade etti. Bu durum ülkemizin AB ülkeleri arasında bu konuda ilk dört ülke arasına girmesine neden oldu. İlk sırada bulunan Yunanistan’ı ise Bulgaristan ve Slovakya izledi. AB ortalamasında önlerindeki 3 ay içinde işini kaybetme olasılığını çok yüksek görenlerin oranı yüzde 3,6, biraz olası görenlerin oranıysa 5,5’ti.
Haftalık çalışma saatleri konusunda da Kıbrıslılar AB ortalamasına kıyasla üst sırada yer alıyor. Kıbrıslı çalışanlar haftada 43,7 saat çalışırken AB ortalamasında çalışma saatleri 40’tı.
Araştırmanın ortaya koyduğu bir diğer veriyse Kıbrıslı çalışanların yüzde 5’inin aile yükümlülüklerinin işlerine konsantre olmasına izin vermediği cevabını vermesi oldu. Bu rakam AB üyesi ülkeler arasındaki en yüksek rakamdı. Kıbrıslı çalışanların yüzde 12,8’i ise boş vakitlerinde iş yükümlülüklerini yerine getirmeye ayırdığını belirtti. Bu rakam da AB ülkeleri sıralamasında en yüksek üçüncü sırada olduğumuzu gösteriyor. İlk sırada yüzde 13,8’le Portekiz, ikinci sırada ise yüzde 13,1’le İspanya yer aldı.
Son Güncelleme: 01 Haziran 2021 - 14:01
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2021/6/1/anket-010621/