Bakanlar Kurulu'nun kararlaştırdığı tedbirler arasında yer alan ve 10 Mayıs'tan itibaren uygulanacak olan CoronaPass, gazetelerin ana haberlerinden de anlaşılacağı üzere, tepki fırtınasına neden oldu. Coronapass'ın hayatımıza girmesiyle birlikte Kıbrıs'ın serbestleşmesi ve normale dönmesine yönelik üç aşamaya ilişkin açıklamaların ilk anından itibaren başta sosyal medyadan olmak üzere vatandaşların ilk tepkileri de gündeme geldi.
Filelefteros CoronaPass'ın hayatımıza girmesiyle ilgili bir anket yaptı. Vatandaşlar yanıt verdi. Çoğu, insan haklarını ihlal eden anayasaya aykırı bir önlem olduğunu söylerken bir kısmı özgürlüklerinden mahrum edildiklerini ifade etti hatta bunun aşılamaya yönelik dolaylı bir şantaj olduğunu belirtenler de oldu. Anket sorularına cevap verenler arasında zıt görüş belirtenler de vardı tabi. Onlar da Coronapass’ın virüsün yayılmasını önlemeye yardımcı olacak olumlu bir önlem olduğunu ifade etti.
Halkın ilgili Filelefteros’un anket sorularına yanıtlarından bazı örnekler sunalım:
"Bu önlemle insanları özgürlük haklarından mahrum ediyorlar. Bu doğru değil”. Aşılarla ilgili çekinceleri olduğu için aşı olmadığını ve yaptırmayacağını söyleyen 60 yaşındaki bir özel sektör çalışanı "Halk sağlığını garanti altına almak için başka önlemler bulmaları gerekiyor" dedi.
37 yaşındaki bir başka özel sektör çalışanı, "CoronaPass'a karşıyım. Aşı olmak istemeyen bizler için bir baş belası" dedi. "Haftada bir negatif test istiyorlarsa, yaptıracağız, ama bizi aşı olmaya zorlamak insan hakları ihlalinden başka bir şey değildir. "Zorbalıkla kobay olmayacağız. Bazı işverenler muhtemelen bu önlemle çalışanlarının aşı olmasını dahi şart koşabilir. Bizi işsiz kalmakla tehdit edebilirler" dedi.
Aşı olmak istemeyen 30 yaşındaki Maria "Bizi bu şekilde aşı olmaya zorluyorlar. Bu apaçık şantajdır" diyor. "Artık kahveyi bile online alışverişle alacağız. İstedikleri buysa eğer, alıştığımız gibi evde kalmaya devam edeceğiz".
Hamile olan 34 yaşındaki Melina, memnuniyetsizliğini karakteristik bir şekilde şöyle ifade etti: "Hiç kimse aşı yaptırınca başıma bir şey gelmeyeceğini garanti edemez. CoronaPass’la bizi sadece her üç günde bir test yaptırmak zorunda bırakacaklar. Bizi bu şekilde birey özgürlüklerimizden yoksun bırakmaya hakları yoktur. "
Coronapass lehine görüş belirtenlerden birkaç örnek:
50 yaşındaki bir anne, "Hayatlarımızı, dostlarımızı, yürüyüşlerimizi, çocuklarımızı gezmeye götürebilmeyi geri istiyoruz, belki de bu önlem sorunun çözülmesine yardımcı olacaktır” dedi.
"Ben ve ailem aşı olduk. Önlemi çok olumlu buluyorum" diyen 65 yaşındaki bir ev hanımı, bunun vatandaşlar için bir motivasyon olabileceğini vurguladı.
Anketin ortaya koyduğu verilerden bir tanesi gençlerin CoronaPass uygulamasını anayasaya aykırı bir önlem olarak görmeleri oldu. Süpermarket çalışanı 26 yaşındaki Spiros, "Bıraksınlar özgür bir şekilde yaşayalım, bütün bunlar anayasaya aykırı" diyor. Bir başka görüş de, "herkesin devletin bu baskısını hissetmeden özgürce hareket etme hakkına sahip olduğunu" söyleyen Yorgos’a aitti.
Kafe restoran sahipleri de öfkeli
Limasol'da restoran kafe işletmecisi Konstantinos Dimitriadis, halkın bu tür tedbirlerle yeniden çalışmayı kabul eden esnafa tepki duyduğunu dile getirdi. "CoronaPass açıklandığından bu yana, halk arasında büyük bir kargaşa hüküm sürüyor. Yetkililerin iş kolumuzu ele alış biçimi bir kez daha bizi öfkelendirdi" dedi. Hatta Coronapass zorunluluğunun cirolarını ve iş hacimlerini büyük ölçüde etkileyeceğini de vurguladı.
Son Güncelleme: 07 Mayıs 2021 - 14:13
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2021/5/7/anket-070521/