Filelefteros Gazetesi
- Gayrimenkuller Merkez Bankası’nı endişelendiriyor
“Kıbrıs Merkez Bankası, emlak piyasasındaki küçük bir bozulmanın bile huzursuzluğa neden olacağını söylüyor” alt başlıklı haberde, bankaların elinde; kredi teminatı ve/veya borç karşılığı takası yöntemi alınan binlerce ipotekli mülk bulunduğu belirtilirken, bu durumun gayrimenkul fiyat eğiliminin ne kadar önemli olduğu ve bankaları ne kadar etkileyebileceğinin önemli bir göstergesi olduğu vurgulandı. Haberin detayında, Merkez Bankası’nın Çarşamba günü yayınlanan finansal istikrar raporuna göre, gayrimenkul sektörünün performansında, nispeten küçük olsa bile, olası bir kötüleşmenin; kredi kuruluşlarının karlılık ve sermaye yeterliliği üzerinde önemli olumsuz etkilerinin olabileceği vurgulandı. Merkez Bankası teknokratlarının açıklamalarında ise, gayrimenkul sektörünün genel olarak salgının bugüne kadarki etkilerine karşı dirençli olduğunu kanıtladığı ancak salgının etkilerinin aktarımı gecikebileceği, bu nedenle sektörün kırılganlığının dikkatli ve sürekli olarak değerlendirilmesi gerektiği aktarıldı. Haberde ayrıca, bankaların gayrimenkul ile teminat altına aldığı kredi portföyün, 2019'da % 56,1'ini temsil ettiği, 2020'de ise bu oranın % 57,7’ye yükselerek önemli bir miktara karşılık gelmeye devam ettiği ifade edilirken, 2020 yılı itibariyle, gayrimenkul teminatıyla alınan kredilerin 8,9 milyar Euro tutarında olduğu belirtildi.
Politis Gazetesi
- Cumhurbaşkanlığı’nda dün vaatler yağdı
“Hükümet ve partiler her şeyi doğrudan seçimlere odakladı” üst başlığıyla verilen haberde, Bakanlar Kurulu’nun dün aldığı bir dizi kararla, ilerleyen süreçte Meclis’te hükümetin yanında bulunan kişileri destekleyeceğini açıkça ortaya koyduğu aktarıldı. Haberin detayında, ilk olarak Cumhurbaşkanı Anastasiadis’in geçen Pazartesi günü Avrupa fonlarına dayalı Kurtarma Planı'nı açıklayarak ekonomide ertesi güne zemin hazırlamasının ardından Çalışma, Refah ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeta Emilianidou’nun henüz zamanı dolmadan tüm mesleklerde asgari ücretin belirlenmesi için diyalog başlatmasıyla birlikte bir dizi önlemi onaylama sırasının dün de Bakanlar Kurulu’na geldiği vurgulandı. Bakanlar Kurulu tarafından; ikinci ve üçüncü çocuk için doğum izninin sırasıyla 5 ve 6 ay uzatılması, Sosyal Güvenlik Fonu için gecikmiş borçların ödenmesi ile Lefkoşa'nın güney bölgesel otoyolu, Limasol otoyolu, Baf otoyolu ve Vasilikos Enerji Merkezinin yol ağının inşaatının bir kısmının finanse etmek için Avrupa Yatırım Bankası ile bir kredi anlaşması imzalanması için onay verilmesi gibi karalar aldığı aktarıldı. Haberde ayrıca, Bakanlar Kurulu’nun dün, hayvan barınağı işleten her bir hayvan koruma kuruluşuna 10 bin Euro sponsorluk ödemeye karar verdiği belirtilirken, hükümet sözcüsünün açıklamasında, hükümetin çalışmalarıyla eleştirilere yanıt verdiğini söylediği vurgulandı. Öte yandan Meclis’in ise, Cumhurbaşkanı'nın dün oylanan ve ağırlıklı olarak engellileri ilgilendiren belirli yönlendirmelerini reddederek Cumhurbaşkanı’na kendi mesajını göndermeye özen gösterdiği ifade edildi.
Alithia Gazetesi
- AstraZeneca ile ilgili yeni şok
“Neden olduğu yan etkilerle ilgili endişeler artıyor” üst başlıklı haberde; Kıbrıs’ta yapılan araştırmalar sonucunda bir tromboz (damarlarda pıhtı oluşumu) vakasının tespit edildiği belirtildi. Haberin detayında, tromboz olayının AstraZeneca üretimi olan aşıyla aşılanan ve şuan Lefkoşa Genel Hastanesi’nde tedavi gören 39 yaşındaki bir İngiliz kadın ile ilgili olduğu, İlaç Hizmetleri’nin ise olayın aşı ile ilgili olup olmadığına dair veri toplamak için çalışma yürüttüğü aktarıldı. Öte yandan, Girit'te de AstraZeneca aşısı olan iki kadının durumlarının ciddi olduğu ve müşahade altına alındığı belirtilirken, 44 yaşındaki ilk hastanın aşılamadan birkaç gün sonra kan pıhtılaşması sorunu yaşadığı, 47 yaşındaki diğer hastada ise tromboz gözlemlendiği ifade edildi. Haberde ayrıca, Girit'te AstraZenepsa ile aşılandıktan sonra emboli ve tromboz gibi sorunlar gelişen 35 yaşındaki bir erkek hastanın taburcu edildiği vurgulandı.
Haravgi Gazetesi
- İki Kıbrıs Elektrik Kurumu çalışanının zor saatleri
“Kıbrıs Elektrik Kurumu çalışanları tedavi için yurtdışına gönderiliyor” alt başlığıyla verilen haberde; Çalışma, Refah ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı İş Teftiş Departmanı’nın, dün bir trafo merkezinde yaşanan patlamadan dolayı bakım çalışması yapan iki Kıbrıs Elektrik Kurumu çalışanının yaralanmasıyla ilgili olayı soruşturmaya devam ettiği vurgulandı. Haberin detayında, İş Teftiş Departmanı yetkilisi Evangelia Tsoulofta'nın yaptığı açıklamada risklerin değerlendirilip değerlendirilmediği ve izlenen sürecin araştırıldığını söylediği, olanlarla ilgili ilk değerlendirmenin yapılmasına rağmen, olay hakkında hala cevaplanması gereken bazı soruların olduğunu vurguladığı, ayrıca patlama anında trafo merkezinin dışında bulunan kişilerin de ifade vermeye çağrılacağını belirtildi. Buna ek olarak, olay sonrası vücutlarının neredeyse tamamı yanan 48 ve 40 yaşlarındaki iki yaralı çalışanın tedavi için bugün, birinin Yunanistan’daki diğerinin ise Almanya'daki özel merkezlere nakledileceği aktarılırken, herkesi şok eden bu ciddi bir iş kazasının iş yerlerindeki güvenlik sorunlarını gündeme getirdiği ve birçok işverenin güvenlik kurallarına uymaması nedeniyle iş kazalarının arttığını vurgulandı.
Gnomi Gazetesi
- DİSİ ve Cumhurbaşkanı panik oldu!
“Devlet mekanizmasının kışkırtıcı sömürüsü” üst başlığıyla verilen haberde; DİSİ’nin geleneksel parti seçmenlerini yanına çekmeye çalıştığı belirtildi. Haberin detayında, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda dün yapılan toplantının alarm anlamına geldiği ve Cumhurbaşkanı ile bakanların, DİSİ’nin içerisinde seçim öncesi döneme girdiği vurgulandı. Haberde ayrıca, DİSİ’deki imaj kaybının sorumlusu olarak DİSİ Başkanı Averof Neopfitou’nun görüldüğü, bu nedenle başkanlık sandalyesinin sallandığı, Haris Georgiadis’in ise parti başkanlığı için pusuda beklediği aktarıldı.
Son Güncelleme: 22 Mayıs 2021 - 01:37
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2021/5/21/basin-ozetleri-21052021/