Bugünkü Kıbrıs Rum gazetelerinin ana haberleri dün uygulamadan kalkan lockdownla olağan yaşama geçiş sürecinin başlaması ve önümüzdeki milletvekilliği seçimlerinin yüksek maliyetine ayrılmış.
*
Alithia gazetesi ana haberini dün başlayan önlem gevşetmeleriyle ilgili gelişmelere ayırmış.
Alithia ön sayfasında şöyle yazıyor:
Başlıklardan başlayalım: “Her şey olağan gelişti… Lockdown sona erdi: Olağan yaşama gülücüklerle geri dönüldü – Okullara dönüş de sorunsuz oldu. Yanlarında rapid test bulundurmayan öğrenciler evlerine geri döndü”
Haberde şöyle yazıyor:
Kıbrıslılar pazarın açılmasını ve olağan yaşama geri dönüşü gülümsemeyle karşıladı. Lockdown’un geri çekilmesinin ilk gününde her şey olağan seyretti ve rapid testlerde yaşanan gecikmeler nedeniyle bazı şikâyetlerin dışında sorun yaşanmadı. Esnaf ve genelde işletmeciler, kendiliğinden safepass gösteren yurttaşlarla hiçbir sorun yaşamadı.
Okulların ilk günü de olaysız geçti. Orta eğitim öğrencileri birkaç istisnanın dışında okula rapid testle gitti. Rapid test bulundurmayan öğrencilerin sınıfa girmesine izin verilmedi ve evlerine gönderildi.
Alithia’ya göre pozitiflik oranı şu anda yüzde 0,33’e düşmüş durumda. Gazetenin yayınladığı pozitiflik oranının izlediği süreçle ilgili bir çizelgeye göre 2.04.2021’de 1,21 olan pozitiflik oranı 28.04.21’de 2,07’ye yükseldi, ardından ise hafif iniş çıkışlar göstererek düşmeye başladı. 09.05.21’de 0,24, 10.05.21’de ise yani dün yüzde 0,33 olarak seyretti.
Gazete ilgili haberinde “bu kez de başardık” başlığını kullanıyor. Şöyle yazıyor:
Kıbrıs aldığı lockdown önlemiyle hızla yükselen koronavirüs vakalarının sayısını düşürerek bu işi bir kez daha başardı. Aşılananların sayısının artması vaka sayısının sıfırlanacağına ve normalliğe döneceğimize, ekonomi çarkının yeniden dönmeye başlayacağına dair umutları artırdı.
*
Haravgi gazetesi de ana haberini dün başlayan önlem gevşetmelerine ayırmış.
Gazete şöyle yazıyor:
“Prömiyer tahayyül edilemez güçlükler ve SafePass’a yönelik protestolarla yapıldı
Yurttaşlar ve işletmeler rapid test uygulamasına tepki gösterdi
Rapid test için başvurularının kitlesel olacağını bildikleri halde önlem almak bağlamında hiçbir şey yapmadılar. Çalışanlar özel kimya laboratuvarlarına yönelmek zorunda kaldı.
İşe gitmek, restoran ya da eğlence mekânlarına girmek için sık sık rapid test yapma zorunluluğuna yurttaşlar da turistler de tepki gösterdi.
Satış dükkânları indirimli satışlarla çalışmaya başladı. Birikmiş kiralar ve başka masraflar nedeniyle dükkânların kapanmak zorunda kalacağına yönelik korkular ifade ediliyor”
İşletmelerin faaliyete dönmesi ile birlikte Larnaka ve Mağusa kazalarıyla diğer kazalarda esnaf ve restoranlar tarafından SafePass olumsuz karşılandı. Perakende satış ve restoran profesyonelleri, özellikle hızlı test prosedürlerine tepki göstererek değişiklik talep ediyor.
*
Politis gazetesi de aynı konuyu taşımış ana haberine.
“Sabır düzeyimizi test ediyorlar – Aşılama sürecindeki gecikmenin ceremesini yurttaşlar bekleme sıralarında ödüyor”
Yurttaşlar ikinci gün de güneş altında rapid test kuyruklarında ter dökerken Sağlık Bakanlığı bu önlemin geçici olduğunu açıkladı. Henüz aşı randevusunu yapamamış olan ve nüfusun dörtte birini oluşturan yurttaşlar için test süreci 6 hafta sürecek. Şu ana kadar yurttaşların sadece yüzde 36’sı bir doz aşı yaptırmış bulunuyor. Yurttaş aşılanmayı rapid test yaptırma azabına çare olarak görüyor. Hangi marka olduğundan bağımsız aşılar kapış kapış gidiyor. Bugün aşı portalından randevu yapma sırası 27-28 yaş grubunda.
*
Filelefteros:
650 adayla rekor seçim ve artan maliyetler
30 Mayıs 'ta ülke çapında 650 adayla 56 sandalye için rekor seçim yapılması bekleniyor. Başvuruların yarın resmi olarak sunulması sırasında bu sayının daha da artması ise olasılık dışı değil.
Bize ulaşan bilgilere göre, Seçim Servisi'nin ön kontrolüne ilişkin verilerden Lefkoşa, Limasol, Mağusa ve Girne illeri için 15 tam aday kombinasyonu, Larnaka için 12, Baf içinse 13 kombinasyon olması bekleniyor. Lefkoşa kazasında 3, Limasol kazasında 2, Mağusa’da ise 3 bağımsız aday da seçimde yer almaya ilgi gösterdi. 2016 milletvekilliği seçimlerinde toplam aday sayısının 500'ü bulmadığını hatırlatırız.
Mobil sandıkların konması nedeniyle 3,6 milyon Euroluk bütçe sınırının aşılması ve seçim maliyetinde de bir rekor olacağı tahmin ediliyor. Mobil sandıkların nihai sayısı, oy kullanmaya ilgi gösterecek Covid-19 hastalarının kesin sayısının belirleneceği Cuma akşamı netleşecek. Bu bağlamda bir ilk tahmin, mobil sandık sayısının 200 civarında olacağı yönünde. Gezici sandıkların işleyişi için kaza bazında karayollarında trafik zamanlaması yapılarak kâğıt üzerinde tatbikatlar yapıldı.
Elimizdeki verilere göre Meclis Seçimlerinde toplam 5,500 kişi çalışacak, bunların ise sadece 465'i seçimde çalışmak için başvuran işsizlerden oluşuyor. Çalışanların alacağı ücret 183 avro olacak.
Bugün, parti isimlerinin seçim pusulasında nasıl yer alacağı ile ilgili olarak AKEL'in Hükümet'in kararına itirazı hakkında da İdare Mahkemesinin karar alması bekleniyor. Hukuk Dairesinin ilgili konuda görüş belirtmesinden sonra alınan Hükümet kararına göre, oy pusulasında partiler Seçim Kütüğünde yazılı olduğu biçimiyle yer alacak. Bu durumda ise AKEL oy pusulasında 1991 seçimlerinden beri yapıldığı gibi "AKEL-SOL-Yeni Güçler" adıyla yer alamayacak.
*
İlgili haber Haravgi gazetesinde ise ayrıntılı olarak şöyle veriliyor:
“İdare Mahkemesi bugün AKEL'in seçimlerde parti adına yaptığı itirazı ele alacak - Dava konusunun özü yargılanana kadar ihtiyati tedbir isteniyor”
AKEL, hükümetin partinin son 30 yıldır 16 seçimde kullandığı isimle yaklaşan seçimlere katılmasına izin vermemesine dün İdare Mahkemesine başvurarak itiraz etti. AKEL, 6 Temmuz'da yapılması planlanan davanın özünün yargılanmasına kadar her şeyin olduğu gibi kalması için ara karar çıkarılmasını talep etti.
Mahkeme, AKEL'in meselenin acil olarak karara bağlanması yönündeki tutumunu kabul etti ve bugün sabah 8: 30'da davanın görüşüleceğini açıkladı. Mahkeme ayrıca adaylıkların sunulacağı 12 Mayıs'a kadar karar alma niyetini de dile getirdi.
Mahkemenin ara kararname çıkarılmasına karar vermesi halinde parti, "AKEL-Sol-Yeni Güçler" adıyla seçimlere katılacak. AKEL Genel Sekreteri 6 Temmuz'da davası görülecek olan partinin temyizine yol açan nedenlerin onlarca olduğunu ve temyiz üzerinde çalışan hukukçu ekibinin temkinli bir iyimserlik belirttiğini açıkladı.
Andros Kiprianu, AKEL'in mahkemenin nasıl hareket edeceğine bağlı olarak hareket edeceğini söyleyerek, hükümetin kararını yanlış olarak nitelendirdi ve "bu kararın uygulanmasına izin verilmemesi" gerektiğini belirtti. Andros Kiprianu, partinin AKEL olduğunu ve 1991 yılına kadar seçim kombinasyonunun "AKEL-Sol" ardından da "AKEL-Sol-Yeni Güçler" adını kullandığını ifade etti.
Kiprianu "İçişleri Bakanlığı'nı durup dururken rahatsız eden ve bu ismi değiştirmemizi istemesinin nedeni nedir" diye sordu. Ayrıca Seçim Mahkemesinin "AKEL-Sol-Yeni Güçler"e atıfta bulunan kararına da değinerek, bunun bir haysiyet meselesi olduğuna dikkat çekti. Andros Kiprianu ay sonundaki parlamento seçimlerini kastederek “yetişmemiz gerekiyor” dedi ve başka bir partiden benzer bir talep olup olmadığı sorusuna cevap verirken, bugün mahkemede ismi başlangıçta onaylanan ve daha sonra geri alınan bir bağımsız partinin temsilcisini gördüğünü söyledi.
*
Son Güncelleme: 11 Mayıs 2021 - 13:26
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2021/5/11/basin-ozetleri-110521/