Filelefteros Gazetesi
- Limasol’daki liseler ve ilkokullarda okul zili çalıyor
Haberde, Limasol'da bugün lise öğrencilerinin yanı sıra ilkokul öğrencileri için de uzun süreli bir uzaktan eğitim sürecinden sonra sıralara ve yüz yüze eğitime dönüş günü olduğu belirtildi. Haberin detayında, lise öğrencilerinin okula giriş için negatif hızlı test sonucuna sahip olma yükümlülüğü olacağı, bu uygulamanın öğretmenler için de geçerli olduğu ve haftalık olarak yenilenmesi zorunluluğu olacağı aktarıldı. Haberde ayrıca, Eğitim Bakanlığı’nın, şuanda tüm öğrenciler için geçerli olan nazal örnekleme yöntemiyle, ilkokul öğrencileri için ebeveynlerinin izniyle ve özellikle en büyük üç sınıftaki çocuklar için örnekleme testleri yapmayı planlanladığı vurgulandı. Son olarak Eğitim Bakanı Prodromos Prodromou yaptığı açıklamalarda, sınav sürecinin çok önemli olduğunu hatırlatarak, enfeksiyon kapmış bir öğretmen veya öğrencinin hiç kimsenin okula ulaşmamasını sağladığını belirtti.
Politis Gazetesi
- Kıbrıs Sorunu ve Gayri Resmi Beşli Konferans
“Cenevre öncesi son hamleler” alt başlığıyla verilen haberde, Kıbrıs sorunuyla ilgili Cenevre'de gerçekleşecek Gayri Resmi Konferans nedeniyle son müzakere turunun bugün başlayacağı ve Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'in, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Yunanistan Başbakanı Kiriakos Mitsotakis ile telekonferans görüşme yapmasının beklendiği aktarıldı. Haberin detayında, Charles Michel ve Ursula von der Leyen'in 6 Nisan'da Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'la temas için Ankara'yı ziyaret etmeleri beklendiği ve Lefkoşa’nın, bu ziyareti hem Türkiye Cumhurbaşkanı'na mesajlar göndermek, hem de Avrupa Birliği'nin Cenevre'deki rolünü netleştirecek son olacağı için özellikle önemli gördüğü vurgulanırken; Cumhurbaşkanlığı’nın, Avrupa Konseyi'ndeki 27’nci Ortak Deklarasyon ve Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in Avrupa Birliği ve Türkiye hakkındaki raporundan sonra, Avrupa Birliği'nin Ankara'ya ileteceği mesaj konusunda net bir çerçeveye ve pozisyona sahip olduğunu savunduğu ifade edildi. Borrell'in açıklamalarında, Avrupa Birliği - Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi, Türkiye ile olumlu bir gündem oluşturma niyeti, Ankara'nın davranışına ve her şeyden önce, Kıbrıs sorununu çözme çabalarına bağlı olarak görüldüğü vurgulanmaktadır. Haberde ayrıca, hem Cumhurbaşkanı Anastasiadis’in hem de Dışişleri Bakanı Nikos Hristodoulidis’in her fırsatta, Kıbrıs sorununa çözüm şeklinde ister iki devletli bir çözüm, isterse konfederasyonla ilgili olsun herhangi bir değişiklik olasılığını dahi tartışmaya niyetleri olmadığını yinelediği, hali hazırda böyle birşeyin ne Avrupa Birliği, ne de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri tarafından istenmediği görüşünün ön planda olduğu belirtildi.
Alithia Gazetesi
- Bunlar Türkiye'nin iki devletli politikasına karşı silahlarımız
Haberde; Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorunuyla ilgili dün yaptığı açıklamalara yer verilirken, Cumhurbaşkanı Anastasiadis'in "Bizim silahlarımız Birleşmiş Milletler kararları ve uluslararası destektir" dediği belirtilirerek, Türkiye'nin iki devletli bir çözüm yönündeki taleplerini kimsenin kabul etmediğini açıkladığı aktarıldı.
Haravgi Gazetesi
- Eurostat verileri
“Kıbrıs maaş kesintileri şampiyonu” alt başlıklı haberde; Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından yayınlanan bir rapor Kıbrıs’ın, ücret kesintileri ve koronavirüs krizinden etkilenen Avrupa Birliği ülkeleri arasında lider durumunda olduğunu gösterdiği belirtildi. Haberin detayında, raporun, 2020 yılında saatlik işgücü maliyetleri neredeyse tüm Avrupa Birliği ve Euro bölgesi üye devletlerinde 2019'a kıyasla arttığını, bunun aksine 4 üye devlette ise kesinti yapıldığını gözler önüne koyduğu vurgulandı. Kesintiye gidilen üye devletlerin; % - 4,7 ile Malta, % - 2,7 ile Kıbrıs ve İrlanda, ve son olarak % -1 ile Hırvatistan olduğu, buna karşılık, Euro bölgesi üye ülkeleri arasında en büyük artış % + 8.6 ile Portekiz, % + 7.5 ile Litvanya ve % + 7 ile Slovakya’da olurken, Euro bölgesi dışındaki üye ülkeler arasında ise en büyük artışlar % + 7,9 ile Macaristan, % + 7,8 ile Bulgaristan, % + 7,4 ile Çekya ve % + 7,2 ile Romanya'da yapıldığı aktarılırken, saatlik işgücü maliyetlerinin Avrupa Birliği'de ortalama %3,1, Euro bölgesinde ise % 2,9 arttığı da kaydedildi. Haberde ayrıca, Avrupa Ajansı rakamlarına göre, Kıbrıs'taki işçiler için ücretler ve sosyal yardımların Avrupa Birliği ortalamasının %40 ve Euro bölgesi ortalamasının ise %47 altında olduğu belirtilirken, 2020'de tarım ve kamu idaresi dışında Kıbrıs'taki ortalama saatlik işgücü maliyeti 17 Euro iken, Avrupa Birliği ortalamasının 28,5 Euro ve Euro bölgesinde ise bu rakamın 32,3 Euro olduğu vurgulandı. Rapor, 2020'de Avrupa Birliği üyesi devletlerin çoğunun koronavirüs krizinin işletmeler ve çalışanlar üzerindeki etkilerini ele almak için geçici destek önlemleri uyguladığını, bu tedbirlerin esas olarak sübvansiyonlar veya vergi indirimlerinden oluştuğu hatırlatıldı.
Son Güncelleme: 02 Nisan 2021 - 16:11
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2021/4/2/basin-ozetleri-02042021-4296601/