Bugünkü Kıbrıs Rum gazetelerinin Haravgi gazetesi hariç hepsinin ana haberi Covid’in beşinci dalgasına ayrılmış. Haravgi gazetesi ise ise ana haberini halkın bu zorlu günlerde kabarık elektrik faturalarını ödemekte zorluk çekmesi konusuna ayırıyor.
Pandemik durumla ilgili ana haberleri verelim önce.
Alithia gazetesinin ana haber başlığı “Omikron’un silip süpüren geçişi: 12 gün içinde vaka sayısı yüzde 31’den yüzde 60’a yükseldi”.
Haberde şöyle yazıyor:
Omikron varyantı Kıbrıs’ta hızla yayılıyor. Rakamlar geçişinin silip süpürücü olduğunu ortaya koyuyor. Leondios Kostrikis’e göre bundan 12 gün önce, somut olarak da 19 Aralık’ta, Omikron varyantı vakaların yüzde 31’ini oluştururken dün bu oran yüzde 60’a çıktı. Kostrikis herkesin beklediği gibi bu gidişat devam ederse önümüzdeki on gün içinde tüm vakaların Omikron olacağını belirtti. Ancak Kostrikis iyimser mesajlar da verdi. Dediğine göre önümüzdeki üç hafta içinde Omikron dalgası sona erecek. Ve bütün bunlar dün yeni vaka sayısı şoku yaşadığımız bir ortamda oluyor. Dün 3.851 yeni vaka ve bir ölüm olayı meydana geldi. 178 kişi hastanede tedavi alırken bunlardan 85’inin durumu kritik. Pozitiflik oranı yüzde 3,36’ya fırladı.
*
Filelefteros gazetesi “Dolaşımda da önlemler – Yeni 3.851’lik olumsuz vaka rekoru önümüzdeki Çarşamba günü daha sıkı önlemler getirecek” başlıklarıyla verdiği ana haberinde şöyle yazıyor:
Sağlık Bakanı ile Bilim Kurulu üyeleri dünden itibaren yeni önlemler üzerinde çalışıyor. 3.851 vakalık yeni rekor rahatlamaya olanak tanımıyor. Bu koşullar altında, ekonomik ve sosyal faaliyetleri etkilemesinden kaçınmaya çalışılarak yurttaşların dolaşımıyla da ilgili yeni önlemlerin getirilmesi bekleniyor.
Sağlık Bakanı önümüzdeki Salı günü Bilim Danışma Kuruluyla bir araya gelecek. Bununla birlikte dün yapılan toplantıda masaya yeni öneriler kondu ve önümüzdeki hafta içinde Bakanlar Kurulu tarafından da onaylanması bekleniyor.
Sağlık Bakanı Mihalis Hacipandelas yaptığı açıklamada alınacak yeni önlemlerin geçen yıl yaşananların tekrarlanmaması amacıyla büyük olasılıkla Theofania yortusunu da kapsayacağını söyledi.
Hükümet Sözcüsü Marios Pelekanos ise Hükümet için başlıca hedefin, alınacak her türlü kararın, kamu sağlığının garanti altına alınmasını, sağlık sisteminin dayanırlığının güçlendirilmesini ve ekonomik faaliyetlerin korunmasını sağlamak olduğunu netleştirdi.
Bilim Kurulu üyeleri de alınacak yeni önlemler konusunda bir ön bilgilendirme yaptı. Bilim Kurulu Başkanı Konstandinos Tsiutis ise “Her birimizin kişisel sorumluluklarını üstlenmesi ve davranış alışkanlıklarımızı değiştirmemiz şarttır” dedi.
*
Politis gazetesi:
Gazete ana haberine “Omikron’la Home Alone – Yeni yıla 4 bine varan vaka ve yüzde 3’ü aşan bir pozitiflik oranıyla giriyoruz” başlıklarını atmış.
Haberde “Sağlık Bakanlığı dün 3.851 yeni vaka ve bir ölüm olayı kaydedildiğini, pozitiflik oranının yüzde 3,3’e çıktığını açıkladı. Hastane içi tedavi alanların sayısı 178 olarak açıklandı, binlerce yurttaş vaka ve temaslı olarak karantinada. Vaka sayısının yükselmeye devam etmesi durumunda, Hükümetin Theofania yortusunu da kapsayacak yeni kısıtlayıcı tedbirler getireceği hemen hemen bir veri olarak görülüyor. Omikron varyantının vakalar içindeki oranı kestirilemediğinden hastanede tedavi alanların toplam sayısındaki istikrar görüntüsü içimizin rahatlamasına izin vermiyor” diye yazıyor.
*
Haravgi gazetesinin ana haberi:
Başlıklar şöyle:
"Yurttaşlar elektrik faturalarını ödemekte zorlanıyor – Elektrik Kurumu AİK: 7 Ocak’tan itibaren kesintiler başlıyor”
Elektrik Kurumu yurttaşları borçlarını ödemek için hesap düzenlemesi yapmaya teşvik etti. Theofania yortusuna kadar kesinti yapılmayacağı bildirildi.
Hassas gruplara 3 aylık yüzde 5’lik, elektrikli ısıtma sistemiyle ısınan konutlara ise yüzde 6’lık indirim.
Temsilciler Meclisi önümüzdeki Salı günü olağanüstü toplanarak Cumhurbaşkanının Mecliste onaylanan elektrik KDV’sinin yüzde 19’dan yüzde 9’a indirilmesiyle ilgili yasayı Meclise geri göndermesi konusunu ele alacak. Anastasiadis yüzde 9 KDV uygulaması getirmeyi reddediyor.
*
Bugünkü gazetelerde öne çıkan haberlerden bir tanesini de dünkü şiddetli yağmur yağışının neden olduğu sorunlar oluşturuyor. Haberlere bir göz atalım:
Alithia gazetesi:
“Lefkoşa; Bakınız… Venedik – Sürücüler su altındaki yollarda mahsur kaldı”
Dün yağan şiddetli yağmurlar sonucunda Lefkoşa’da polis ve itfaiye alarm durumundaydı. Evlerini su basan ve arabalarında mahsur kalan insanlardan onlarca çağrı geldi. İtfaiye Basın Sözcüsü Andreas Kettis yaptığı açıklamada “Şu ana kadar ev ve müştemilat bodrumlarından su boşaltma, yağmur suyunun pompayla çekilmesi, tıkanan yağmur suyu kanalizasyonlarının açılması, mahsur kalan arabaların çekilmesi ve insanların kurtarılması gibi pek çok olaya müdahale ettik” dedi. Kettis izinli personelin işe geri çağrıldığını ve Sivil Savunmanın yardım çağrısı yapıldığını söyledi. Pedieos Deresinin taşması sonucu yollar kapandı. Benzeri durumların Limasol’da da yaşandığı bildirildi.
*
Haravgi gazetesi:
“Yolları su bastı, hayatını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalanlar oldu”
Tüm Kıbrıs’ta son saatlerde sert hava koşulları yaşanıyor. Meteoroloji Dairesi bugün öğleden sonra saat 17:00’ye kadar portakal rengi uyarısı yaptı. Kötü hava koşullarının odak merkezi olan Lefkoşa’da İtfaiye Dairesi onlarca yardım çağrısı aldı. Bu arada Meteoroloji Dairesi Yılbaşı arifesinde şiddetli yağış uyarısı da yaptı.
Filelefteros:
“Yolları su basması sonucunda sürücüler risk atlattı”
Son saatlerde Kıbrıs’ı saran şiddetli yağmur ve güçlü fırtınalar ortalığı sildi süpürdü. Bazı bölgeler su altında kaldı. İnsanlar arabalarında ve evlerinde mahsur kaldı. Yollar azgın derelere dönüştü. Evleri, müştemilatları, huzurevlerini su bastı. Dağlık bölgelerde heyelan meydana geldi, yollar kapandı. Bazı durumlarda sürücüler ciddi yaşam tehlikesi yaşadı.
Bu arada Filelefteros gazetesi “Aralık’ta yağan yağmurlar toprağın susuzluğunu ancak giderebild” başlıklı bir başka haberinde de “Aralık ayında yaşanan bolca yağış toprağın susuzluğunu ancak gidermeye yetti. Barajlara akış olmadığı görüldü. Barajlardaki toplam su miktarının, doluluk kapasitenin yüzde 50’sinin altında kalmaya devam ettiği kaydedildi” diye yazıyor.
*
Filelefteros gazetesinden bir başka haber:
“Çiftçiye 3.4 milyon avroluk de minimis yardımı – Narenciye, patates ve yeni dünya ürünlerine tazminat yardımı”
Bakanlar Kurulu 2021 yılının son toplantısında 1.220 çiftçiye 3 milyon 400 bin avroluk yardımı onayladı. Karar 2020-2021 arası dönemde kötü hava koşulları sonucunda meydana gelen zarar için destek verilmesini kapsıyor. Bakanlar Kurulu söz konusu dönem içerisinde narenciye, patates ve yeni dünya ürünlerinin kötü hava koşullarından ciddi biçimde etkilendiğine ve bir dizi çiftçinin zararına karşı destek sağlanmasının gerekli görüldüğüne karar verdi.
*
Haravgi gazetesinden bir haber:
“Güvenlik Konseyi BM GS’nin UNFICYP raporlarını bekliyor – 3 Ocak’a kadar sunulacak olan raporlarda Kıbrıs sorununun gidişatına ilişkin atıflar da olacak”
Güvenlik Konseyi, UNFICYP’in Kıbrıs’taki görev süresinin uzatılmasına ilişkin 2021 / 2587 sayılı kararı çerçevesinde BM GS’nin İyi Hizmetler Misyonu ve Kıbrıs’taki BM Barış Gücü ile ilgili raporlarını 3 Ocak’a kadar sunmasını bekliyor.
Somut olarak kararın 19. paragrafında Güvenlik Konseyi’nin GS’den İyi Hizmetleriyle ilgili, çözüm hedefli özlü müzakerelerin başlangıç noktasına yönelik rıza sağlanması konusunda ilerleme sağlanıp sağlanmadığına dair bilgi isteniyor. İki toplum lideri, BMGS’nin İyi Hizmetler Misyonuna yönelik mevcut kararın ilgili bölümlerini destek yönünde ve özellikle 6. 7. ve 9. Paragraflarda belirtilen yaşayabilir ve bütünsel çözüm bulunmasına yönelik üstlendikleri faaliyetler konusunda yazılı bilgilendirme yapmaya teşvik ediliyor.
29 Temmuz 2021 tarihli kararda GS’den bu raporunda iki liderin yazılı bilgilendirmelerine yer vermesi de isteniyor.
Son Güncelleme: 31 Aralık 2021 - 14:05
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2021/12/31/basin-ozetleri-311221/