Filelefteros gazetesi ana haberini “Yeni varyant önlemleri değiştirdi – Yeni kısıtlamalar aşısızlara odaklanıyor… Üçüncü doz aşı için baskılar”
Haberde şöyle yazıyor:
Aşısız kişilere düğün de vaftiz de yasak. Aşılanmış ama yakın temas olan kişilere test yapma zorunluluğu getirildi. Omicron varyantı pozitif olanlar ve onların yakın temasları zorunlu olarak karantinaya giriyor. Aşının ikinci dozunu yaptırmış olanlar ise 18 Aralık’tan itibaren ikinci dozun üstünden 7 ay geçmiş olduğu takdirde safepassız sayılacak. Bununla birlikte Hükümet 15 Ocak 22’de bu son önlemi yeniden değerlendirme yükümlüğü üstlendi. Hükümet bu önlemlerle ve Kristmas’tan sadece 12 gün önce Dünya Sağlık Örgütünün son derece bulaşıcı olarak nitelendirdiği Omicron varyantının yayılmasını önlemeye çalışıyor. Bilim insanları dünya çapında iki doz aşının Omicron varyantına karşı güçsüz kaldığı konusunda uyararak, başta yaşlı kişiler ve kronik hastalıkları olanlar olmak üzere tüm yurttaşların bir an önce üçüncü doz aşıyı yaptırmaları konusunda vurgu yapıyor. Dün Birleşik Krallık’ta Omicron pozitif nedenli Avrupa coğrafyasındaki ilk ölüm olayı meydana geldi. Sağlık Bakanı Mihalis Hacipandelas Hükümetin yeni önlemlerini açıklarken Omicron varyantına vurgu yaptı ve Bakanlar Kurulunun içinden geçmekte olduğumuz bu zor günlerde duyduğu endişeleri dile getirdi. “Sadece Kıbrıs’ta değil tüm dünyada zor günler yaşıyoruz” diyen Sağlık Bakanı “60’tan fazla ülkede tespit edilmiş olan Omicron varyantı dünya çapında çok yüksek bir risk teşkil ediyor, göstergeler ise aşının sağladığı korumanın etkisinin düşük olduğunu gösteriyor ancak virüsün tahribat verme derecesi daha düşük gibi görünüyor” dedi.
Dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında 5-11 yaş arası çocukların da 16 Aralık’tan itibaren aşı yaptırması kararı alındı.
*
Politis gazetesinin ana haberi Purnara Göçmen Kampı göçmenlerin içinde yaşadığı koşulları ele alıyor.
“Purnara Kampındaki göçmenler sanki çöp kutusunda – Toplama kampı ve insanlık onurunu rencide eden koşullar” başlıklarıyla verilen haberde gazete ön sayfasında şöyle yazıyor:
Manzaralar Purnara Kampında yaşayan göçmenlerin sefil koşullarını kendiliğinden ortaya koyuyor. Devlet alt yapılarının yetersizliği, her gün tekrar ve tekrar eksiklikler ortaya koyması 2.500 göçmen için yaşanılmaz koşullara neden oluyor. Çöktü çökecek çadırlarda ve barınaklarda yaşıyorlar.
Merkezden gazetemize söylenen şey şu oldu: “Ne kadar çalışsak da durum değişmiyor çünkü burada insanlar sürekli değişiyor. Her gün yeni birileri gelir, eski birileri gider. Mesele koşulları iyileştiremeyeceğimizdir, tek yapılabilecek şey dayanılabilir duruma getirmek olabilir”.
Değişen hava koşulları tüm yaştaki insanlar için ek giysi ihtiyaçları yarattı. İlk ihtiyaçlar kaban, palto ve sıcak tutan giysiler. Kamptaki insanların çoğu yağmur çamur içinde hâlâ yazlık giysilerle dolaşmak zorunda.
*
Haravgi gazetesinin ana haberi “Hükümet Gayrı Safi Milli Hasılanın sadece yüzde beşini sağlığa harcıyor – Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü Kıbrıs’ın sağlık harcamalarının AB’nin ortalamasından çok daha düşük olduğunu açıkladı” başlıkları altında veriyor.
Haberde şöyle yazıyor: Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün geçen Pazar günü açıkladığı “2021 Sağlık profili” raporuna göre Kıbrıs çoğu Avrupa birliği ülkesinin sağlığa ayırdığı harcamaların çok altında kalıyor.
Somut olarak 2019 yılında kişi başına düşen sağlık harcamaları 1.881 avro oldu. AB genel ortalamasının ise 3.521 avro olduğu görüldü. Kıbrıs Gayrı Safi Milli Hasılanın sadece yüzde yedisini sağlığa harcarken AB ortalaması yüzde 9,9’a ulaşıyor. Bu noktada Sağlık Bakanının yaptığı açıklamada Kıbrıs’ın toplam sağlık harcamalarının Gayrı Safi Milli Hasılanın sadece yüzde beşini oluşturduğunu belirttiğini hatırlamakta fayda var.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün açıkladığı raporda Kıbrıs nüfusunun, sigara ve obezite gibi risk faktörlerinin çok olmasına rağmen Avrupa nüfuslarının en sağlıklılarından birisi olduğu da belirtiliyor.
Raporda ayrıca YESİ’den de söz edilerek nüfusun sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli derecede katkı yaptığı ve erişebilirliğin durumunu iyileştirmesinin ve hastaların bekleme süresini kısaltmasının beklendiği vurgulanıyor.
*
Alithia gazetesi ana haberini şu başlıklar altında veriyor:
“Avrupalılar geciktirmeden geciktirmeye gidiyorlar – Bir merciden bir merciye – Dış İlişkiler Konseyi Maraş’ta ve Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesindeki yasadışı faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulamak yerine konuyu “hukuki çerçeveyi ve Maraş’ta olası hedefli önlemleri” tartışması için COREPER’e gönderdi”
Diğer gazetelerin de ilgili haberine kısaca bir göz atalım.
Haravgi gazetesi: “Türkiye’ye yaptırımlar uygulanmasına dair umutlar yine boş çıktı!” Ön sayfasında şöyle yazıyor: Tam beklendiği gibi oldu. Türkiye’ye karşı yaptırımlara ilişkin ne bir önlem ne bir karar. Üye ülkelerin yaptırımları kabul etmek konusunda isteksiz olması nedeniyle yaptırımlar meselesi fiyaskoyla sonuçlanacak görünüyor. “Pazartesi günü karar alınmadığı takdirde bunun AB’nin güvenirliğini riske atacağını” iddia eden Dışişleri Bakanı Hristodulidis yine Avrupa gerçeklerinden uzak kaldı.
Politis gazetesi: Yaptırımlarda erteleme ve fikir ayrılıkları – AB Dışişleri Bakanları dün COREPER’de tartışılması üzere seçenekler belgesini geri gönderme kararı aldı. Özünde önlemlerin hukuki çerçevesinin tartışılması üzere geri gönderilmesi olayı, Josep Borell’e göre, yaptırımlara yönelik fikir ayrılıklarından kaçınılması için makul bir yöntem oluşturuyor.
Ve Filelefteros: “Türkiye’ye karşı önlemler konusu gene COREPER’in mutfağına döndü – Dış ilişkiler Konseyinden karar çıkmadı”. Şöyle yazıyor:
Almanlar Türkiye’ye karşı önlemler alınmasına yönelik seçenekler belgesini tartışmak için hazırlıklı olmadıklarını ifade etti. Maraş’taki faaliyetlerle alakası olanlara karşı hukuki önlem özel statüsü oluşturulması konusu tartışılacak. Almanya ve İtalya sonuçların da hesaba katılmasını istedi. Fransa, Yunanistan ve altı ülke daha Kıbrıs’ın yanında yer aldı.
*
Kıbrıs Rum gazetelerinden diğer bazı haberler:
Alithia gazetesi ana haberinin altında “Çocuklar aşılanıyor, yakın temas ve gelen yolculara çifte kontrol – Pandeminin yayılmasının engellenmesine yönelik 9 önlem – Aşılanmamışların etrafındaki mengene daralıyor: Düğün, vaftiz töreni ve otellerin restoranlarına girişleri yasaklanıyor” şeklindeki bir başlık altında Hükümetin dün aldığı yeni önlemler konusunu veriyor.
*
Gazeteden birkaç haber ve haber başlığı daha aktaralım:
“Marios Matsakis: Bir koronavirüs hastası kadının kadavrasını incelerken akciğerlerini gördüğümüzde şoka uğradık”
Adli tabip Marios Matsakis Sigma televizyonuna konuşurken şunları söyledi:
"Delta varyantının gelişme hızı bende şok etkisi yarattı. Kadının hafif semptomları sadece birkaç saat içinde öldürücü bir zatürreye dönüştü. Delta varyantı durumunda endişe verici olay budur işte. Her şey bir gün içinde dramatik bir değişim gösterebilir. Bana da aşı olma kararı verdiren şey pandemi verilerini değiştirmiş olan Delta varyantıdır. Ayrıca Delta durumunda on günlük karantina süresinin de yeterli olmadığını vurgulamak isterim. Ölen 52 yaşındaki kadın, hayatını karantina süresinin dolduğu gün kaybetti".
Bir başka vakada ise artık covid pozitif olmayan hastanın halen solunum cihazına bağlı kalmaya devam ettiğini söyleyen Marios Matsakis "Biyopside akciğerleri gördüğümüzde şok olduk. Bir fibrosis kütlesine dönüşmmüştü. Kariyerim boyunca böyle bir durumla karşılaşmadım. Şok oldum. Aşılanmaya karar vermemde rol oynayan bir faktör de bu oldu" dedi.
*
“Çifte cinayet olayıyla ilgili gelişmeler: Cinayet sırasında ikinci şüpheli de oradaydı – Sorgu hâkimleri yazlık evde buldukları prezervatifte 30 yaşındaki zanlının ve öldürülen kadınlardan birinin genetik materyalini tespit etti”
*
Politis’ten kısa kısa:
“Cumhurbaşkanının danışmanları ateş hattında – Maaşlarına yönelik yeni düzenlemeler ve işten çıkartmalar”
AKEL ile DİKO 2022 bütçesine ortak bir değişiklik getirerek Cumhurbaşkanının ve Bakan ofislerinin danışmanlarının ücretlerini hedef alan 1.5 milyon avroluk fon taahhüdü talep etti.
*
Okul reformundaki bir sonraki adım ilk ve ortaokullardaki her ders için bir baskı kitapla üç elektronik kitap olacak. Müfredatta da kapsamlı değişiklikler yapılıyor. İlgili kararın hayata geçirilmesi yolunda Kıbrıs ve Yunanistan Eğitim Bakanlıkları koordinasyon içinde.
*
Filelefteros gazetesine bir göz atalım:
“Beklentilerin olmadığı bir Anastasiadis – Tatar görüşmesi”
Nikos Anastasiadis ile Ersin Tatar’ın Collin Stewart’ın adaya gelişi vesilesiyle bir araya geleceği buluşma Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik beklentiler yaratmıyor. Tamamıyla sosyal içerikli ve gündemsiz bir görüşme olacak.
*
“Çocukların okula gitmediği günler nedeniyle anne babalar hakkında kovuşturma”
Pandemi önlemlerine karşı çıkarak çocuklarını okula göndermeyen anne babalar, ilgili yasanın her çocuk için 15 yaşına kadar eğitimin zorunlu olması öngörüsü gereği Eğitim Bakanlığı tarafından polise bildiriliyor.
*
“Sayın Cumhurbaşkanı lütfen eğitimimi tamamlamama yardım edin”
Anne babası ayrılmış, okuldaki başarıları nedeniyle kendisine Kıbrıs vatandaşlığı verilmiş, gönüllü olarak askerlik görevini yerine getirmiş olan bir genç ekonomik sorunları nedeniyle, annesi bir iş buluncaya kadar devletten maddi destek istedi.
*
“Pandemi yardımlarından 3,6 milyon avro kayıp – Sayıştay’ın 2021 raporu Cumhurbaşkanına teslim edildi”
Çalışanlara ve işyerlerine pandemi yardımı olarak verilen 3,6 milyon avroluk bir fon ortadan yok oldu. Çalışma Bakanlığı durumu toparlamak için koşturuyor. Sayıştay “asıl meblağın ne kadar olduğunu bilmiyoruz” dedi.
*
“Elektrik KDV’sindeki indirim 1 Kasım itibariyle geçerli – Hükümet kararname çıkardı”
Muhalefetin Elektrik KDV’sinin genel ve daimi olarak yüzde 9’a indirilmesi talebini görmezden gelen Hükümet dün çıkardığı bir kararnameyle 1 Kasım itibariyle elektrik KDV’sini üç aylığına düşürmeye karar verdi. KDV indirimi hassas işletmeler için yüzde 5, konutlar içinse yüzde 9 oranında olacak.
Son Güncelleme: 14 Aralık 2021 - 15:12
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2021/12/14/basin-ozetleri-141221-6084697/