Bugünkü Kıbrıs Rum gazetelerinin üçünde pandemiyle ilgili yeni önlemler ve Kıbrıs’ta da görülen Omicron varyantıyla ilgili gelişmeler öne çıkarken Haravgi gazetesi ana haberini Kıbrıs sorununa ayırıyor.
*
Filelefteros gazetesi “Aşılanmamışlara düğünler de yasak – Sağlık Bakanı bugün yapılacak olan Bakanlar Kurulu toplantısında aşılanmamışlara düğün ve resepsiyonlara katılımın da yasaklanması önerisini sunacak” başlıkları altındaki ana haberinde şöyle yazıyor:
Omicron varyantının Kıbrıs’ta da tespit edilmesinden sonra bugün toplanacak olan Bakanlar Kurulu pandemi önlemlerinin daha da sıkı hale getirilmesi konusunda karar verecek. Sağlık Bakanı Mihalis Hacipandelas Kabineye aşılanmamış kişilere düğün, vaftiz ve resepsiyon gibi etkinliklere katılımın yasaklanması önerisini sunacak. Aralık’ın 15’inden itibarense aşılanmayanlara açık ve kapalı stadyumlara, tiyatro, amfi tiyatro, sinema, şov salonları, gece kulüpleri, disko ve müzikli eğlence yerlerine giriş yasaklanmış bulunuyor.
Filelefteros’a ulaşan bilgilere göre Sağlık Bakanlığı 12-17 yaş grubunun nesnel nedenlerden dolayı ilgili önlemden muaf tutulmasını önerecek. Önlemin gevşetilmesi şeklinde de yorumlanabilecek ilgili istisna fikrinin nedeni anne babaların çocuklarının aşılanması konusunda anlaşmazlığa düştüğü durumların fazla olmasından kaynaklanıyor ve anne baba arasındaki ihtilaflar nedeniyle çocukların kurban durumuna düşmemesini hedefliyor.
Bununla birlikte bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında 5-11 yaş arası çocukların da aşılanması kararının alınması bekleniyor. Ulusal Danışma Kurulu bu konuda oy birliğiyle yeşil ışık yaktı, Sağlık Bakanlığı Genel Müdiresi ise çocuk aşılarının Kıbrıs’a bugün gelmesinin beklendiğini açıkladı. Bugünkü toplantıda aynı zamanda 3. doz aşının ikinci dozun üzerinden 6 ay geçmeden yapılabilmesi konusunda da karar alınacak. Sağlık Bakanı üçüncü dozun 6 ayın dolmasına 15 gün kala yapılmasını önerecek.
Bu arada Limasol’daki bir okulda yapılan virüs testlerinin sonuçları, Omicron vakaları sayısına bir artış eklenmemiş olması nedeniyle olumlu bulundu. 20 Aralık gününden itibaren ise aşılı kişiler eczanelerden ücretsiz olarak self test alabilecek. Dün koronavirüs nedeniyle iki ölüm olayı daha meydana geldi. 66 yaşındaki bir kadın ile 84 yaşındaki bir erkek hayatını kaybetti.
*
Alithia gazetesi ana haberini “Kış dönemi ve Omicron nedeniyle yeni önlemler geliyor – Değişiklikler yapılacak, kısıtlamalar daha sıkı hale getirilecek” başlıkları altında veriyor.
Haberde şöyle yazıyor:
Mevsim gribini de getiren kışın gelmesi ama en başta Omicron varyantının Kıbrıs’ta da tespit edilmesi nedeniyle koronavirüsle mücadelenin güçlendirilmesi hedefiyle aşılanmamış kişilere yönelik kısıtlama tedbirleri daha sıkı hale getirilecek. Aşı yaptırmayanların insanların bir araya geldiği yerlere alınmamasının yanısıra kaldıkları otellerin restoran veya kafelerine girmesinin de yasaklanması konusu masaya yatırılacak. Pandemik durum kötüleştiği takdirde –ki öyle olması bekleniyor- önlemler daha da sertleştirilecek.
*
Politis gazetesi:
“Omicron’dan sonra önlemleri aşılıyorlar – Kıbrıs’ta görülen 5 Omicron varyantı vakasından sonra gemler daha da sıkılıyor”
Kıbrıs’ta Omicron varyantının tespit edilmesi ülkenin pandemik manzarasında yeni fırtınalara yol açtı. Bugün toplanacak olan Bakanlar Kurulu, listeye önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek olan yeni önlemler ekleyecek.
Aşının üçüncü dozu 6 ay sonra değil 5 ay sonra yapılacak. Tartışılacak olan önlemlerden bazılarını aşılanmamışların düğün ve vaftiz törenlerinden men edilmesi ve yakın vaka temasları protokolünde değişiklikler oluşturuyor.
Sağlık Bakanlığı dün 2 ölüm olayı ve 393 yeni vaka açıkladı. Hastanede tedavi alanların sayısı 146’ye yükseldi, 55’i yoğun bakımda.
*
Ve son ana haberimiz de Haravgi gazetesinden:
Haravgi gazetesinin ana haberi “Dış İlişkiler Konseyi: Ne önlem var ne karar. Kıbrıs sorununla ilgili müzakerelerin başlamasına yönelik baskılar var – Dış İlişkiler Konseyinde bugün seçenekler belgesi temelinde politik tartışma” başlıkları altında veriliyor. Ön sayfada dikkat çekilen noktalara bir göz attığımızda “Maraş konusu mevcut konular başlığı altında ele alınıyor ve Dış İlişkiler Konseyi hukuken kararlar alamayacak – Seçenekler belgesinde kendiliğinden anlaşılır olandan bahsediliyor: Maraş ve MEB bütünsel çözüm çerçevesinde ele alınabilir- ve… Avrupa Birliği Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda hareket ediyor. Maraş konusu bu kararlar temelinde ele alınabilir” diye yazdığını görüyoruz.
Habere daha ayrıntılı bir göz atalım.
“Kıbrıs sorunu konusunda en kısa sürede müzakere…”
Avrupa Birliği Özel Dış Eylem Servisi'nin, Birliğin Türkiye'nin Μağusa'daki yasa dışı eylemlerine göstereceği tepki olarak hazırladığı seçenekler belgesi hakkında çok şey söylenmiş olmasına rağmen, bugün herhangi bir yaptırım kararı çıkması beklenmiyor. Geçen Cuma günü, bir topluluk yetkilisi, Türkiye'ye, özellikle Almanya ve İspanya gibi ülkelerden yaptırım uygulanması konusunda ortaya konan anlaşmazlıklar nedeniyle yaşanacak siyasi tartışma hakkında bir öz izlenim yaratmıştı.
Maraş konusu mevcut konular başlığı altında tartışıldığından dolayı hukuken Dış İlişkiler Konseyi kararlar alamayacak ama Yüksek Yetkili Josep Borel’in özetleyeceği siyasi bir sonuç elde edilebilir. Birlik yetkilisi gelişmelerin tartışmanın sonucuna bağlı olacağını belirtti. Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı da Haravginin ilgili sorusuna yanıt olarak benzer bir açıklama yaptı.
Seçenekler belgesinde gerek Maraş gerekse de Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi konularının Kıbrıs sorununun kapsamlı bir çözümü bağlamında ele alınabileceği kaydediliyor.
Somut olarak “AB, BM Güvenlik Konseyi kararlarıyla tamamen uyumludur ve Brüksel açısından, Maraş sorunu ancak bu kararlarla mutabık kalınarak ve kapsamlı bir çözüm bağlamında etkin bir şekilde ele alınabilir. İlerleme sağlamanın tek yolu budur ve Maraş’ın statüsünde, alınan kararlarla uyumlu olmayan veya kapsamlı bir çözümde ilerleme sağlamadan herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır” ifadesi yer alıyor. Ayrıca “Kıbrıs sorununda müzakereler en kısa sürede başlamalıdır” noktasına vurgu yapılarak “önümüzdeki ayların sürecin geleceği açısından belirleyici olabileceği” belirtiliyor.
Konuyla ilgili olarak diğer gazetelere de kısaca bir göz atalım.
*
Filelefteros gazetesi “Beklentiler düşük, Lefkoşa endişeli” başlığı altındaki haberinde “ Öyle görünüyor ki yeni Alman Hükümeti Türkiye ile işbirliği köprüsünü havaya uçurmak istemiyor. Bu arada Enerji konusunun bir Güven Artırıcı Önlem olarak masaya konmasına yönelik perde arkası çalışmalar hakkındaki bilgiler de çoğalıyor.
*
Alithia gazetesi haberi ana haberinin hemen altında veriyor.
“Maraş konusundaki seçenekler belgesi masada – Kıbrıs Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis Brüksel’de”
AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Konsey çalışmalarının güncel konuları başlığı altında bugün AB Dışişleri Konseyi'ne Birliğin Türkiye'nin kapalı Mağusa bölgesindeki yasadışı eylemlerine tepkisine ilişkin seçenekler belgesini sunacak. Dışişleri Bakanı dünden beri Brüksel’de bulunuyor.
*
Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazı seçmeler:
Haravgi gazetesi:
“Yeni nesil kırsal kesimden göçmek zorunda kalıyor – AKEL GS: Dağlık ve uzak bölgelerde konut edinme planları iyileşme talep ediyor”
AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu başkanlığındaki geniş üyeli bir parti heyetinin Baf köylerine yaptığı ziyaretin ikinci gününde Stefanu “Kırsal alan soluyor, nüfusu azalıyor. Yeni nesil, var olan sorunlar ve hükümetin dönem-dönem açıkladığı çeşitli planların karşılamadığı ihtiyaçlar nedeniyle kırsal kesimi terk etmek zorunda kalıyor” tespiti yaptı.
Stefanos Stefanu “mevcut taşra programlarının güncelleştirilmesi ve bunlara, taşranın çok zor olan koşullarının yarattığı ihtiyaçlara belirli, pratik ve sonuç verici bir şekilde cevap verebilecek yeni programların da eklenmesi gerektiğini” ifade etti. Stefanu “Özellikle Hükümetin dağlık bölge köylerimiz için böbürlenerek açıkladığı konut edinme planı hakkında her köyde bize söylenen şey aynı: Program ihtiyaçlara cevap vermiyor. Köyünde kalmak isteyen, ev yaptırmak isteyen kişiler pratikte hiçbir fayda göremiyor” dedi.
AKEL’in şu ana kadar yaptığı önerilere ve sorunlara dikkat çektiği her seferinde Hükümetin tepkisiz kaldığını belirten Stefanu “Biz yolumuza devam edeceğiz, programların ne şekilde iyileştirilmesi gerektiğine dair önerilerimizi tekrarlayacağız. Umuyoruz ki Hükümet de bu kez kulaklarını açıp, var olan sorunları dinler” dedi.
Filelefteros gazetesinden iki kısa haberle basın özetlerimizi bitireceğiz SD:
“Trodos’ta soğuk hava ve kar yağışı”
Yüksek basınç etkisi altındaki bölgemizde yarından itibaren basıncın düşeceği tahmin ediliyor. Önümüzdeki üç gün süresince hava ısısının düşmesi ve olağan mevsim sıcaklıklarının altına inmesi, Trodos’ta ise kar yağışı bekleniyor.
*
“Önlemlere uymama cezaları yakıyor”
Virüsün toplumda yayılmasını önlemek amacıyla ilgili yasayı ihlal eden işadamı veya restoran tipi mekân sahiplerine Polisin kestiği para cezaları ağırlaşıyor. 15 Aralık’tan itibaren polisin işi artacak. Bakanlar Kurulunun virüsün yayılmasını önleme amaçlı kararları neticesinde gerek toplantı mekânlarına giden yurttaşlar gerekse de mekân ve iş yeri sahipleri protokollere sıkı sıkıya uymak zorunda olacak. Polisin safepassız olduğunu tespit ettiği yurttaşlara 300 avroluk para cezası kesilecek. Safepassız yurttaşların mekâna veya işyerine girmesine izin veren mekân sahiplerine kesilecek cezalar ise mekânın metrekaresine göre değişiyor.
50 metre karelik mekânlara 500 avro, 51-100 metre kare arası mekânlara 750, 101-200 metre kare arası mekânlara 1500, 201-500 metrekare arası mekânlara 4000, 501 ve üstü mekân veya işyerlerine ise 8 bin avroluk para cezaları kesilecek.
Son Güncelleme: 13 Aralık 2021 - 13:27
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2021/12/13/basin-ozetleri-131221/