Filelefteros gazetesi “Kamu hizmetlerinde durgunluk – 2019’dan bu yana tartıştıkları reformu, dün de, yeniden incelemek amacıyla ertelediler” başlıklı ana haberinde şöyle yazıyor:
Kamu hizmetlerinde reform konusu dün de bir sonuca ulaştırılamadı. Mecliste yer alan partilerin başkanları ve temsilcileri toplantısında, milletvekillerinin ilgili yasa tasarılarının içeriğini kapsamlı bir şekilde incelemeleri amacıyla erteleme talebini kabul etme kararı alındı. Ancak kısa bir süre önce Ekonomi Bakanlığı ile PASİDİ sendikası arasında üzerinde anlaşmaya varılan değişikliklerin yasaya entegre edilmesi amacıyla kısmi değişikliklerin yapılmış olması ve bunların yeterince ve yetkin bir şekilde açıklanmış olmasından dolayı bu erteleme gerekli ve haklı görünmüyor.
İlgili yasa tasarılarının ve Ödenemeyen kredilerin idaresi çerçevesinin yenilenmesi ve Yolsuzluklarla Mücadele Bağımsız Otoritesinin oluşturulmasıyla ilgili yasa tasarılarının onaylanmasının ertelenmesi sonucunda Kıbrıs Cumhuriyeti Kalkınma Fonunun gerektirdiklerinin yerine getirilmesine dair crash test’lerden geçememe riskiyle karşı karşıya kalıyor. Kabul ettiği yükümlülüklere göre, Hükümetin, Kalkınma Fonunun 85 milyon avroluk ikinci taksitini alabilmesi için Şubat ayına kadar şartlara uyum sağladığı konusunda Avrupa Komisyonunu bir raporla bilgilendirmesi gerektiğinden tüm ertelenen yasa tasarılarının yıl sonuna kadar onaylanması şart.
Şimdilik dünkü gelişme halen idare edilebilir bu nedenle de Hükümet memnuniyetsizliğine rağmen Meclisle karşı karşıya gelmek istemedi. Filelefteros’a bilgi veren ilgili bir kaynak Avrupa Komisyonuna pek de iyi bir görüntü arz etmediğimizi söyledi ve akabinde Avrupa Komisyonunu bilgilendirebilmek ve Kalkınma Fonundan ikinci taksiti alabilmemize dair değerlendirmenin yapılabilmesi için 13 Şubat’ta yasa tasarılarının onaylanması umudunu ifade etti.
*
İkinci ana haberimiz Alithia gazetesinden.
“İşte yaptırımlar belgesi – Pazartesi günü Brüksel’deki Dış İlişkiler Konseyinde konu ele alınıyor” başlıkları altındaki haberde şöyle yazıyor:
Brüksel’de Pazartesi günü toplanacak olan AB Dış İlişkiler Konseyinde Türkiye’ye karşı kapalı Maraş bölgesindeki tek taraflı faaliyetleri nedeniyle önemli önlemler alınmasını içeren seçenekler belgesi tartışılacak. İhlallerden sorumlu gerçek ve tüzel kişilere karşı hedefli tedbirlerin alınması, AB'nin Türkiye'ye katılım öncesi mali yardımında kesintiler yapılması ve Avrupa Yatırım Bankası ve diğer finans kuruluşlarının Türkiye'deki faaliyetlerinin kısıtlanması söz konusu. İlgili taslakta Türkiye'nin Maraş’taki eylemlerinin hukuka aykırı olduğu vurgulanıyor ve AB - Türkiye ilişkilerinde işbirliğinin gidişatının Ankara'nın yapıcı bir duruş sergilemesine ya da tek taraflı eylemlere dönmesine bağlı olduğu vurgulanıyor.
*
Politis gazetesi ana haberini şu başlıklarla veriyor: Katkı paylarına makas, kurumlar vergisi %15'e çıkıyor – 2022 vergi reformu yılı olacak”
Habere göre:
Ekonomi Bakanı, Temsilciler Meclisinin 2022 bütçesine ilişkin genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada, vergilendirmede yapılacak değişikliklerin ana çizgilerini açıkladı. 2022 yılı içinde ayrıntılar kesinleşecek.
Şirket vergisindeki artış, temettü üzerindeki olağanüstü katkı payının azaltılması veya kaldırılması, faiz üzerindeki savunma katkısının düşürülmesi ve şirketlerin ödediği 350 avroluk ücretin düşürülmesi veya kaldırılması ile birlikte yapılacak.
Reform ayrıca yeni bir karbon vergisinin getirilmesi, fosil yakıtlar üzerindeki vergilerin kademeli olarak artırılması ve çevre ücretlerinin uygulanmasıyla yeşil bir boyuta da sahip olacak.
*
Son ana haberimiz de Haravgi gazetesinden.
“Vatandaşlar kirletici maddeler için 161 milyon avro ödüyor, 80'i devlet kasasına giriyor – Kirletici maddelerden devlet kasalarına milyonlarca avro girerken çevre bağlamında hiçbir şey yapılmıyor” haberin başlıklarını oluşturuyor.
Gazete ön sayfasında şu noktaları öne çıkarıyor:
AKEL: Devlet hassas tüketicilere doğrudan destek vermeli, sera gazı yayımını azaltma programları yapılmalı
Hükümet elektrikte KDV'nin düşürülmesi konusunda aynı nağmeyi çalmaya devam ediyor; Meclisin onayladığı yasaya rağmen KDV indiriminin sadece üç ayla sınırlı tutulmasında ısrar ediyor
*
Haberlerden diğer bazı seçmeler:
Haravgi gazetesi:
“Collin Stewart bugün iki liderle ayrı ayrı görüşüyor”
BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs'taki yeni özel temsilcisi iki liderle ayrı ayrı görüşmelerle adadaki çalışmalarına başlıyor. Collin Stewart bugün saat 9:00'da Cumhurbaşkanı Anastasiadis ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda görüşecek ve saat 15:00'te de Kıbrıs Türk Lideri Ersin Tatar’la bir araya gelecek.
Her iki lider de BM’in 14 Aralık günü Ledra Palas’ta vereceği yeni yıl resepsiyonu davetine olumlu yanıt verdi.
Bu arada, Ersin Tatar dün telekonferans yaptığı Yapısal Reformları Destekleme Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Mario Nava’ya AB ile iki taraf arasındaki işbirliği ve karşılıklı ilişkilerin genişletilmesi konusundaki görüşlerini iletti.
*
“Anastasiadis – Sançez ortak açıklamasında Kıbrıs sorunu ve göç sorunu”
Cumhurbaşkanı Anastasiadis ve İspanya Başbakanı Pedro Sançez AB'nin hızlı bir şekilde yanıt vermesini ve göç akışlarının etkin yönetimini genişletmesini sağlayacak yeni bir sığınma ve göç anlaşmasının kabul edilmesinin önemini vurguladı.
Αynı zamanda, Kıbrıs sorununun ilgili Güvenlik Konseyi kararlarında belirtildiği gibi ve Avrupa Birliği’nin müktesebat, ilke ve değerlerine uygun siyasi eşitliğe sahip, iki toplumlu, iki toplumlu bir federasyon temelinde kapsamlı ve sürdürülebilir çözümüne yönelik tutumlarını yeniden teyit ettiler. İstikrarlı, güvenli ve müreffeh bir Akdeniz'in AB için stratejik bir öncelik olduğunu vurguladılar ve iki ülkenin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne desteklerini ifade ettiler.
Gözlemciler, Madrid’deki görüşmelerinden sonra iki liderin, yaptıkları ortak açıklamada, Türkiye'nin Doğu Akdeniz, Kıbrıs MEB'i ve Maraş'taki yasadışı provokasyonlarına doğrudan atıfta bulunmadığına dikkat çekti.
*
Filelefteros: “15 polis memuru hakkındaki kovuşturma konusunda gelişmeler var”
Hukuk Dairesinin, Metaksas’ın kurbanı olan kadınların ortadan yok olmasına dair şikâyetlerin araştırılması konusunda görevli olan polisler hakkında ihmal nedeniyle kovuşturma yapılmaması kararının üzerinden altı ay geçtikten sonra, polislerin disiplin soruşturmalarının başlatılmasının yolu açıldı. Polise Karşı İddia ve Şikâyet Araştırmaları Bağımsız Otoritesi Emniyet Müdürüne gönderdiği bir mektupla isimleri belirtilen 15 polis subayı ve memuru hakkında disiplin soruşturması başlatılmasını talep etti.
Emniyet Müdürlüğü Filelefteros’a yaptığı açıklamada Bağımsız Otorite’nin mektubunun alındığını, şimdi ise prosedürün gerektirdiği gibi İdare Başkanı Yardımcısının ilgili kişileri izlenecek süreç hakkında bilgilendirmesi üzere bir disiplin kurulu komitesi atayacağını belirtti. Soruşturulan şahıslar iddianameyi aldıklarında suçlamalara cevap verip avukat tayin edip etmeyeceklerini bildirecekler.
*
Alithia gazetesinden bazı haberler:
“Vergi reformu geliyor – Şirket vergisi ve yeşil vergilerin getirilmesi gündemde”
Ekonomi Bakanı Konstandinos Petridis dün, Hükümetin, şirket vergisi oranının %12,5'tan %15'e çıkarılması, ülkenin çevresel hedeflerine ulaşması için karbon vergisi ve çevre ücretlerinin getirilmesi dâhil olmak üzere vergi reformuna devam etmek niyetinde olduğunu açıkladı. Reform kapsamında şirket vergisi oranının artırılması, tahmini ve gerçek temettü dağıtımına yapılan olağanüstü katkı payının azaltılması veya kaldırılması, kredi faizine sayısal katkı payı tutarının düşürülmesi ve 350 avroluk şirket ücretinin kaldırılmasının ele alınacağını söyledi. Petridis partileri mali sürdürülebilirliği tehlikeye atmamak için herhangi bir telafi edici önlem önermeden harcamaları artıracak veya gelirleri azaltacak yasa tasarılarından kaçınmaya çağırdı.
*
“Leondios Kostrikkis: Yoğun Bakım Biriminde bir günlük tedavinin maliyeti 1300 avro – Omicron varyantının Kıbrıs’a gelmesi an meselesidir”
Alpha Enimerosi programına konuşan Prof. Leondios Kostrikkis Omicron varyantının kapıda olduğunu, her ne önlem alınırsa alınsın varyantın Kıbrıs’a girişinin engellenemeyeceğini söyledi. Kostrikkis yapılabilecek tek şeyin ülkenin hazırlanabilmesi ve hastanelerin dolmaması için ülkeye girişinin geciktirilmesi olabileceğini ifade etti.
Kostrikkis’e göre elde bulunan veriler semptomların hafif hatta kimi durumlarda asemptomatik hastaların olduğunu gösteriyor ancak bu, hastanede tedavi ihtiyacına da yol açmayacağı anlamına gelmiyor. Aşıların sonuç vericiliği konusunda ise Kostrikkis Omicron varyantına karşı çok koruyucu olmadığının görüldüğünü ancak yine de hastalanmaya karşı koruduğunu özellikle de üçüncü dozun yapılmasıyla hastalanma olasılığının daha da düştüğünü ifade etti. Bir aşılanmış kişinin virüsü kapmasının daha zor olduğunu yaymasının ise ondan da zor olduğunu söyledi. Aşılanmış kişilerin bağışıklığının hastalanarak bağışıklık edenlere kıyasla daha yüksek olduğunu belirten bilim adamı zorunlu aşılamaya karşı olduğunu zira bunun bir kültür ve medeniyet meselesi olduğunu belirtti. Bununla birlikte bir kişinin bir günlük yoğun tedavi bakımının Kıbrıslı yurttaşlara 1200 ile 1300 avroya mal olduğunu ve herkesin aşılanmadığı takdirde yoğun bakıma gitme olasılıklarının çok daha yüksek olduğunu vurguladı. “Omicron varyantının yüksek vaka patlaması getireceğine inandığını söyleyen Kostrikkis “Aşı yaptırmamaya karar vermek her bireyin hakkıdır ama yoğun bakıma giren aşılanmamış kişilerin tedavi masraflarını ödemek zorunda kalmamak da vergi ödeyen her yurttaşın hakkıdır” dedi.
Son Güncelleme: 10 Aralık 2021 - 13:48
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2021/12/10/basin-ozetleri-101221/