Geçen Cuma günü Kıbrıs Rum toplumunda yeni bir gündem yaratan Filelefteros gazetesinde Kran Montana’da yaşananlara ilişkin haber-röportajla başlayan yayın ve tartışmalar bugün de Kıbrıs Rum gazetelerinde yer almaya devam ediyor.
*
Alithia gazetesi ilgili ana haberini “Kran Montana – En son konuşacağım – Cumhurbaşkanı Anastasiadis laf üretenlere cevap verdi” başlıklarıyla verdiği ana haberinde şöyle yazıyor:
Cumhurbaşkanı Anastasiadis Filelefteros gazetesinde yayınlanan Kran Montana tutanaklarına dair haberleri değerlendirmesi istendiğinde “Ben en son konuşacağım çünkü anladığım kadarıyla tutanakların yayınlanmasına devam ediliyor. Gerçek tutanakların. BM’in belirli bir yetkilisinin onu takip etmek ve dinlemek isteyen laf üretenlere yaydığı söylence ve anlatıların değil” cevabını verdi. Cumhurbaşkanı aynı zamanda bazılarının yaptığı “propaganda”yı şikayet etti. “Bazıları organize bir biçimde Kıbrıs Rum tarafına sorumluluğu yüklemek ya da sorumluluğun Rum tarafına ait olduğunun mesajının çıkması için çalıştı” dedi. Cumhurbaşkanı “Bunun ötesinde dört yıldır her yolla gerçeği ve tarihi olayları, değil sadece çarpıtmaya, Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının itibarının dahi altını oymaya çalışan bir grup gazeteci hakkında başka herhangi bir şey söylemek istemiyorum” şeklinde ekledi.
*
Filelefteros gazetesinin ilgili ana haberini “Eide tarafından yönlendiriliyorlardı – Filelefteros’un Kran Montana ifşaatları vesilesiyle Cumhurbaşkanı Anastasiadis açık suçlamalarda bulundu” başlıkları altında veriyor. Şöyle yazıyor:
Cumhurbaşkanı Filelefteros gazetesinin gün ışığına çıkardığı BM belgeler hakkında konuşurken, Kran Montana’daki hareketleri nedeniyle kendisini eleştiren politikacı ve gazetecileri açık bir şekilde suçladı. Cumhurbaşkanı bu BM belgelerinin, BM’in belirli bir yetkilisinin onu takip etmek ve dinlemek isteyen laf üretenlere yaydığı söylence ve anlatılar değil gerçek tutanaklar olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı BM GS’nin o zamanki Özel danışmanı Espen Barth Eide’yi ifade ediyordu ve Cumhurbaşkanı bugüne kadar pek çok kez gerçek yaşananlar hakkında yanlış izlenimlerin yaratılmasının sorumlusunun O olduğunu defalarca söylemişti. Nikos Anastasiadis kendisinin Kran Montana belgelerle ilgili yayınlar bittiğinde konuşacağını ifade etti.
Filelefteros’un Haziran 2017’nin o kritik günlerinde yaşanan olaylarla ilgili yayınları BM’in gizli belgeleri vasıtasıyla yeniden gündeme geldi. Bugüne kadar bile iç cephede bir çatışma konusu oluşturan Kran Montana görüşmelerinin çıkmaza girmesi meselesi Filelefteros’un yayınlarıyla aydınlığa kavuştu. Gazetemizin dün yayınladığı ve Türk Dışişleri Bakanıyla BM GS Antonio Guteres’in ikinci görüşmesine değinen röportajda Ankara’nın güvenlik konusunda hiçbir şekilde işbirliği içinde çalışmak niyetinde olmadığı ortaya konuyor. Tam tersine Mevlut Çavuşoğlu Kıbrıslı Türkleri ve Suriye sorunu ile terör olayları gibi mevcut siyasi koşulları öne sürerek yeni bir kalıcı üssün kurulmasına gönderme yapmıştı. Bu görüş müzakerelerde özlü bir ilerleme kaydedilmemesine neden oldu ve birkaç saat sonra görüşmeler çıkmaza girdi.
DİSİ Başkanı Averof Neofitu da Guteres çerçevesinin çok net olduğunu ve Kıbrıs sorununu doğru temeline oturttuğunu yani yabancı garantörlerin ve yabancı askeri güçlerin bulunduğu bir normal devletin düşünülemeyeceğini söyledi. AKEL ise BM GS’nin raporuna gönderme yaptı ve raporun Türkiye’yi akladığını söyledi. EDEK BM belgelerinin EDEK’in şu ana kadar savunduklarıyla haklı olduğunu ortaya koyduğunu açıkladı.
*
Haravgi gazetesinin ana haberine geçmeden önce ilgili haberine bir göz atalım.
“Anastasiadis Guteres’e, bir BM yetkilisine ve gazetecilere saldırdı – AKEL: Cumhurbaşkanı ve Hükümet partisi neden bunca yıldır bu rapor hakkındaki kuşkularını ifade etmemiş?” başlıkları altındaki haberde şöyle yazıyor:
Cumhurbaşkanı Anastasiadis dün BM GS Antonio Guteres’e görülmemiş bir saldırıda bulunurken “propagandadan” ve “bir BM yetkilisinin söylenceler ve anlatılar yaydığından” söz etti. Cumhurbaşkanı ayrıca “bir grup gazetecinin dört yıldır her şekilde gerçekleri çarpıtmaya ve KC Cumhurbaşkanının itibarının altını oymaya çalıştığını” iddia etti.
Filelefteros gazetesinin Kran Montana’yla ilgili yayınları değerlendirmesi istendiğinde, Cumhurbaşkanı, BM GS’ni raporlarında gerçekleri yansıtmamakla suçladı. Somut olarak GS’in “garantör güçlerin yapıcı tutumuna” atıfta bulunmasının “nezaket icabı ya da diplomatik yolla diyalog kapısını açık tutmak için yapıldığını” söyledi.
Cumhurbaşkanının açıklamasını değerlendiren AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Kukumas “Belli ki BM GS’nin raporu ile Cumhurbaşkanı Anastasiadis’in anlatımı arasında Kran Montana konferansında yaşananlarla ilgili olarak ciddi bir uyuşmazlık var” şeklinde konuştu. Kukumas “Anastasiadis ile Hükümet onca yıldır neden bu raporla ilgili kuşkularını ortaya koymamışlar?” sorusunu sordu. “Bunun yapmamış olmalarının nedeni her ne olursa olsun, sonuçta, o zamandan bu yana uluslararası topluluğu yönlendiren bir BM rapor var ve bu rapor işgal gücünü aklıyor” dedi.
DİSİ Başkanı Averof Neofitu ise “Guteres çerçevesini arasak da bir daha bulamayız” dedi. Averof Neofitu ayrıca garantilere ve yabancı askerlere dayalı normal bir devletin düşünülemeyeceğini BM GS’nin açıkça ifade ettiğini söyledi.
*
Haravgi gazetesinin ana haberi Elektrik KDV’sinin düşürülmesi konusuyla ilgili gelişmeleri ele alıyor.
Haber “Elektrik KDV’sinin düşürülmesinin yolu açılıyor – AKEL’in önerisi bugün Temsilciler Meclisinde – DİKO, EDEK ve Çevreciler destekliyor”
Ön sayfasında gazete haberini şöyle özetliyor:
Yeni yakan zamlar geliyor. Kıbrıs Elektrik Kurumunun ortaya koyduğu verilere göre yakıt fiyatı 365,10 avrodan 705,16 avroya yükseldi.
Havanın soğumasıyla birlikte korkular başladı. 180.000 kişi evini yeterince ısıtmaktan aciz.
Temsilciler Meclisinde daha önce KDV düşürme örneği bulunması AKEL’in önerisini Anayasaya uygun olduğunu ortaya koyuyor.
*
Politis gazetesinin ana haberi aşılanmamış kişilere yönelik düşünülen önlemlere ayrılmış.
Şöyle yazıyor:
“Aşılanmamış kişilere lockdown tartışma masasında – Koronavirüsün Avrupa’yı yeniden sarması ve Kıbrıs’taki tedavi görenler hastaların artması kaygı verici”
Epidemiyologların ülkenin pandemik görüntüsünün kötüleşmesine dair öngörüleri önlem kısıtlamalarının geri getirilmesi konusunu gündeme taşıdı. Şu anda Kıbrıs hastanelerinde tedavi gören hastaların sayısı 85’e ulaşırken bunlardan 39’u kritik durumda. Uzmanlar bizi nelerin beklediği konusunda kaygılı.
18 yaş üstü kişilere üçüncü doz aşının yapılması ve aşı yapmanın zorunlu olması konularında uzmanların görüşleri arasında farklılıklar göze çarparken Sağlık Bakanı Mihalis Hacipandelas Bilim Danışma Kurulu üyeleriyle bugün bir araya gelecek. Toplantıda önümüzdeki günlerde pandeminin idaresi konusunda mevcut olan fikir ayrılıklarının çözülmesine çalışılacak.
Bu arada birbiri ardına daha sert önlemlere başvuran Avrupa ülkeleri aşılama programlarını hızlandırmak amacıyla çözümler üretmeye çalışıyor. Son 7 gün içinde Avrupa’da yaklaşık olarak 2.125.775 yeni vaka saptandı ve 28.216 ölüm olayı meydana geldi.
*
Alithia gazetesinden dün meydana gelen yangılarla ilgili bir haber:
“Baf kazası kendini ateş çemberinin içinde buldu – Dün sadece birkaç saat içinde 11 yangın meydana geldi”
Dün Baf kazasında yangın bendi kaydedildi. Birkaç saat içinde toplamda 11 yangın meydana geldi. Yapılan araştırmalar yangınların çıkma nedeninin kötü niyet dâhil insan etkenli olduğuna odaklanıyor. Ormancılık Dairesi ve İtfaiye insanüstü çabaları sayesinde ormanlık arazinin ve yaban bitki örtüsünün yanmasına sebep olan yangınlar söndürülebildi. İtfaiye Dairesi Basın Sözcüsü Andreas Kettis’in yaptığı açıklamalara göre Akurso, Polemi, Psati, Amaryeti ve Strumbi bölgelerinde itfaiye ekipleri bulunmaya devam ederken Holetria, Nata, Ayia Varvara ve Yolu bölgelerindeki yangınlar tamamen söndürüldü. Dün akşam geç saatlerde İtfaiye Basın Sözcüsü Kettis Kalokedaros köyünde yeni bir yangının daha çıktığını açıkladı. Bu arada PafosPress haber ajansının bildirdiği bilgilere göre Kıbrıs Hükümetinin kiraladığı Rus yangın söndürme helikopterleri, şirketin sahibi ve Ormancılık Dairesi arasında meydana gelen bir anlaşmazlık yüzünden, yangın söndürme çalışmalarında yer almadı.
*
Haravgi gazetesinin ön sayfasından bir kısa haber:
“15 bin işsiz”
Destek programlarının kaldırılmasından sonra iş piyasasında işsizliğin yükselmesine yönelik korkular hüküm sürüyor. Çalışma Bakanlığı listelerinde 15 bin işsiz kayıtlı bulunuyor. Sanayi ve İşverenler Odası OEV’in yaptırmış olduğu bir araştırma önümüzdeki dönemde açılacak olan istihdamların vasıfsız işçilere yönelik ve perakende ticaret ile restorancılık alanı kollarında olacağını ortaya koyuyor.
*
Alithia gazetesinden bir başka haber:
“Araştırma Programı – Geçmiş Yy’ların yaşamı kayıt altına alınıyor”
Terkedilmiş ve tahrip olmuş tarihi köylerin araştırılması vasıtasıyla dünün Kıbrıs’ına dair bilgilerin arandığı uluslararası araştırma programının ilk bölümü başarıyla tamamlandı. Yy’ların içinden tarım ve hayvancılığın gelişiminin izlerinin arandığı Ayios Sozomenos, Vreça, Statos ve Ayios Fotios köylerinde yapılan araştırmada köylerin kuruluş tarihi saptanmaya çalışıldı, belirli evler seçilerek ne zaman ve nasıl inşa edildiklerine dair bilgiler arandı, hangi inşaat malzemelerinin kullanıldığı ve bunların nerelerden tedarik edildiği anlaşılmaya çalışıldı. Çalışmalar sırasında köylerin mimarisi leyzer döner fotoğrafçılığı yöntemi, havadan özel çekimler ve haritalama yoluyla kayıt altına alındı.
Araştırma “Bournemouth Üniversity” ile “Council for British Research in the Levant” ve “Kıbrıs Ziraat Bakanlığı Tarım Araştırmaları Enstitüsü” işbirliği çerçevesinde finanse ediliyor.
Son Güncelleme: 15 Kasım 2021 - 14:10
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2021/11/15/basin-ozetleri-151121/