Bugün Cumhurbaşkanı Anastasiadis başkanlığında gerçekleştirilen genel toplantıda, sürekli artan mülteci akımlarının sonucunda ülkenin yaşamakta olduğu krizle mücadele için bir dizi önlem anlınmasına karar verildi. Hükümet Sözcüsü Marios Pelekanos, Savunma, İçişleri ve Adalet Bakanları’nın yer alacağı ve oluşan olağanüstü ihtiyacı yönetmek için somut tedbirler önerecek olan bakanlar arası bir komitenin kurulmasına karar verildiğini açıkladı. Ayrıca Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'nin denetiminde, Bakanlar Kurulu kararlarını uygulayacak olan ve operasyon kabiliyetine sahip bir yönetim birimi kurulmasına da karar verildi. Aynı zamanda, durumun daha da kötüye gittiğine, tedbir alınması gerektiğine ve aynı zamanda Litvanya ve Polonya için alınan kararlar doğrultusunda, sorunu çözmek için acil yardım sağlanması gerektiğine dair Avrupa Komisyonu’nun bilgilendirilmesine karar verildi. Lefkoşa, Lefkoşa, ülkeye yasa dışı yollardan giren kişilerin sığınma başvurusunu askıya alma hakkı da dahil olmak, üzere Kıbrıs Cumhuriyeti’nin lehine tedbirler alınması için Avrupa Komisyonu'na talepte bulunacak. Ayrıca, bazı mültecilerin derhal diğer Avrupa Birliği üyesi devletlere gönderilmesi ve sığınmacıların geldikleri ülkelere geri gönderilmesi için talepte bulunacağı belirtildi. Pelekanos, hükümetin göç sorununu kapsamlı bir şekilde ele almak için, insan haklarına saygı çerçevesinde ek adımlar attığını ifade etti ve aynı zamanda ülkenin tüm yasal vatandaşlarının güvenliğini ve çıkarlarını koruma ihtiyacına dikkat çekti.
Hükümet Sözcüsü Marios Pelekanos, bugünkü toplantıda sunulan verileri değerlendirerek, ülkenin, artan mülteci akımları nedeniyle nüfusun demografik yapısının değişme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. Yılın ilk 10 ayında 10 bin 860 düzensiz göçmenin özellikle yeşil hat aracılığıyla ülkeye giriş yaptığını belirtti. Mültecilerin çoğunluğunun Türkiye’den yola çıktığına dikkat çekerek, Ankara’nın insani acıları araç haline getirdiğinin net bir şekilde ortada olduğunu söyledi. Bu yıl mülteci akımlarının 2020 yılına kıyasla %38 oranında arttığını ifade etti. Pelekanos, yasadışı ve düzensiz göçmenlerin suç faaliyetlerine katılım yüzdesinin %43'ü geçmesinin endişe verici olduğunu sözlerine ekledi. Hükümet sözcüsü, ekonomik sonuçlara da değinerek, Kıbrıs vatandaşlarının sosyal yardımları sağlamak ve altyapı inşa etmek için 178 milyon euro ödediğini kaydetti. Ayrıca bu yıl Refah Bakanlığının, yasadışı göçmenlerin gıda ve barınma yardımları için devlet bütçesinden 38 milyon euro daha ödediğini dile getirdi.
Son Güncelleme: 10 Kasım 2021 - 17:12
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2021/11/10/bugunku-toplantida-multeci-akimlari-sonucunda-ulkenin-yasadigi-krizle-mucadele-icin-onlem-anlinmasina-karar-verildi/