Kıbrıs sorunundaki son gelişmelerin ele alınacağı Meclis genel kurulu özel oturumu sabah saat 9’da siyasi parti liderlerinin konuşmalarıyla başladı. İlk söz hakkı küçük parti başkanlarına verildi. Tartışmalara öğleyin verildi ve iki buçukta tekrar başlayacak. Tartışmaların toplamda 10 saat sürmesi bekleniyor.
ŞİZOPULOS
EDEK Başkanı Marinos Şizopulos Meclis’te yaptığı konuşmada, yanlış ve talep etmeyen politikalar izlediğini ve stratejik hedeflerini yaşama geçirmede Türkiye’nin işini kolaylaştırdığını söyleyerek Cumhurbaşkanı Anastasiadis’i eleştirdi. Bu taktik nedeniyle görüşmelerin başarısız kalması durumunda sorumluluğun büyük bir olasılıkla Kıbrısrum tarafına yükleneceği değerlendirmesinde bulundu. Şizopulos, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği üyesi olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamı çerçevesinde etnik ve dinsel ayrımların olmadığı, hiçbir Kıbrıslının siyasi hakları ile insan haklarının kısıtlanmadığı demokratik ve işler bir çözüm talebinin retçilik olmadığını, tersine yurtsever bir sorumluluk olduğunu belirtti.
LİLLİKAS
Meclis genel kurulunda Kıbrıs sorunundaki son gelişmelerin ele alındığı oturumda konuşan Yurttaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, görüşmelerin “ ya 2016 yılı sonuna kadar çözüm ya da işgal bölgesi Türkiye’ye bağlanacak” şantajı altında sürdürüldüğünü söyledi. Lillikas bu şantajın sıkı takvimleri beraberinde getirdiği ve Türkiye’ye de uzlaşmaz tavrını sürdürmede teşvik olduğu görüşünü de savundu. Lillikas bu tehlikeyi engellemeye çalışmayan Anastasiadis’e, bunu Kıbrıs halkının şakağına tabancaya dönüştürmesine müsaade etmelerinin söz konusu olmadığına vurgu yaptı.
PERDİKİS
Ekoloji Hareketi- Vatandaşlar İşbirliği Başkanı Yorgos perdikis Meclis’te yaptığı konuşmada Kıbrıs halkının elde bir olarak görülmemesi gerektiği mesajı verdi. Özellikle de bir kenara itilmiş, küçümsenmiş ve baskı altında olduğunu hissettiğinde hiçbir halkın elde bir olarak görülemeyeceğine dikkat çekti. Perdikis Meclis Genel Kurulu’na garantiler ve güvenlik konusunda bir karar taslağı da sundu ve bunun tartışmaların sona ermesiyle oylanmasını istedi.
ELAM
ELAM Kıbrıs sorununun çözümünde uniter devlet mantığında yeni bir stratejinin belirlenmesini istedi. ELAM Başkanı Hristos Hristu Meclis’teki konuşmasında sahte devletin varlığını yükseltmekten en nihayetinde vazgeçilmesi gerektiği görüşünü savundu. Geçiş kapılarının kapatılmasını talep ederek, Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecinin de blokesi istedi. Devam eden müzakerelerle ilgili olarak da kamuoyun yanlış yönlendirildiğini ve belli hedefleri olan yönlendirme bilgilendirmeler yapıldığı görüşünü ileri sürdü.
Kaynak: KRYK
Son Güncelleme: 05 Şubat 2021 - 21:47
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2016/11/18/meclis-kibris-sorunundaki-gelismeleri-tartisiyor-9939907/